x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare O felie de sănătate

O felie de sănătate

de Florina Zainescu    |    05 Apr 2008   •   00:00
O felie de sănătate
Sursa foto: stockexpertcom /

Locuitorii din Hunedoara şi Alba care ţin la sănătate au, de anul trecut, posibilitatea să renunţe la pâinea convenţională, cu E-uri, şi să cumpere pâine ecologică in făină integrală.Produsul zilei: Caş ecologic din Valea Asăului  

Locuitorii din Hunedoara şi Alba care ţin la sănătate au, de anul trecut, posibilitatea să renunţe la pâinea convenţională, cu E-uri, şi să cumpere pâine ecologică in făină integrală.  

 

Florica Cristea a adus pentru prima dată pe piaţa Devei, în anul 1996, pâinea feliată şi pâinea cu multicereale după o reţetă proprie. De atunci, afacerea cu pâine a prins contur: a cumpărat fosta fabrică de pâine din Deva, a modernizat-o, iar firma sa, Teocris, a devenit un producător recunoscut în zonă.

De anul trecut, Florica Cristea a intrat şi pe piaţa produselor ecolo­gice cu două sortimente de pâine, una neagră şi alta semialbă, ambele din făină integrală. “Am intenţionat mai demult să facem produse ecologice, dar lipsa, la vremea respectivă, a legislaţiei specifice şi lipsa materiilor prime certificate ne-au întârziat”, a declarat ea. Găsirea furnizorilor de materii prime şi ingrediente obţinute 100% în conformitate cu regulile producţiei ecologice, amenajarea şi organizarea fluxului de fabricaţie – de la recepţia materiei prime şi depo­zitare până la procesare şi ambalare – într-un regim strict eco şi obţinerea certificatului de procesator bio de la un organism acreditat au “consumat” mult timp. Însă efortul nu a fost în zadar.

 

PIAŢĂ. Cele două sortimente de pâine eco se vând sub marca Victoria&Marişca în 120 de magazine şi supermarketuri din Deva. De asemenea, pâinea bio de la Teocris se vinde în supermarketurile Spar, Ar­tima,Trident, Billa, Real şi Kaufland din întregul judeţ Hunedoara şi din Alba. “Nu vindem foarte mult, cam 150 de pâini ecologice pe zi. Sigur producţia acestor tipuri de produse nu înregistrează procente foarte mari deşi, paradoxal, interesul consumatorului direct este evident. Însă nu acelaşi lucru se întâmplă cu detailiştii. În general, aceştia ma­nifestă reţinere, mai ales supermarketurile şi hypermarketurile. Logica este una simplă: sunt necesare investiţii pentru expunerea diferen­ţiată şi semnalizarea corespun­ză­toare a produselor ecologice”, consideră Cristea. De altfel, ea a adău­gat că este în tratative de ceva vreme cu Real, pentru a intra în reţeaua na­ţio­nală a hypermarketului, însă dis­cuţiile merg foarte greu. Ea a reuşit să-şi aducă cele două sortimente de pâine bio şi în Bucureşti, la magazi­nul de produse bio de lângă Perla.

 

Pâine bio de la Naturalia

De ceva timp, bucureştenii se pot bucura de beneficiile consumului de pâine integrală ecologică graţie producătorului Na­turalia. Profesorul doctor Pavel Chirilă de la Naturalia spune că pâinea integrală ecologică este mai bine tolerată de bolnavii diabetici, deoarece are un conţinut mai redus în glucide. Un alt atu este că senzaţia de saţietate se instalează fiziologic mult mai repede în cazul consumului de pâine integrală, astfel că se evită abuzul cantitativ. Plus că acest produs nu expune la riscul obe­zităţii şi ajută la reglarea tranzi­tului intestinal.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: paine bio