Locuitorii din Hunedoara şi Alba care ţin la sănătate au, de anul trecut, posibilitatea să renunţe la pâinea convenţională, cu E-uri, şi să cumpere pâine ecologică in făină integrală.• Produsul zilei: Caş ecologic din Valea Asăului
Locuitorii din Hunedoara şi Alba care ţin la sănătate au, de anul trecut, posibilitatea să renunţe la pâinea convenţională, cu E-uri, şi să cumpere pâine ecologică in făină integrală.
Florica Cristea a adus pentru prima dată pe piaţa Devei, în anul 1996, pâinea feliată şi pâinea cu multicereale după o reţetă proprie. De atunci, afacerea cu pâine a prins contur: a cumpărat fosta fabrică de pâine din Deva, a modernizat-o, iar firma sa, Teocris, a devenit un producător recunoscut în zonă.
De anul trecut, Florica Cristea a intrat şi pe piaţa produselor ecologice cu două sortimente de pâine, una neagră şi alta semialbă, ambele din făină integrală. “Am intenţionat mai demult să facem produse ecologice, dar lipsa, la vremea respectivă, a legislaţiei specifice şi lipsa materiilor prime certificate ne-au întârziat”, a declarat ea. Găsirea furnizorilor de materii prime şi ingrediente obţinute 100% în conformitate cu regulile producţiei ecologice, amenajarea şi organizarea fluxului de fabricaţie – de la recepţia materiei prime şi depozitare până la procesare şi ambalare – într-un regim strict eco şi obţinerea certificatului de procesator bio de la un organism acreditat au “consumat” mult timp. Însă efortul nu a fost în zadar.
PIAŢĂ. Cele două sortimente de pâine eco se vând sub marca Victoria&Marişca în 120 de magazine şi supermarketuri din Deva. De asemenea, pâinea bio de la Teocris se vinde în supermarketurile Spar, Artima,Trident, Billa, Real şi Kaufland din întregul judeţ Hunedoara şi din Alba. “Nu vindem foarte mult, cam 150 de pâini ecologice pe zi. Sigur producţia acestor tipuri de produse nu înregistrează procente foarte mari deşi, paradoxal, interesul consumatorului direct este evident. Însă nu acelaşi lucru se întâmplă cu detailiştii. În general, aceştia manifestă reţinere, mai ales supermarketurile şi hypermarketurile. Logica este una simplă: sunt necesare investiţii pentru expunerea diferenţiată şi semnalizarea corespunzătoare a produselor ecologice”, consideră Cristea. De altfel, ea a adăugat că este în tratative de ceva vreme cu Real, pentru a intra în reţeaua naţională a hypermarketului, însă discuţiile merg foarte greu. Ea a reuşit să-şi aducă cele două sortimente de pâine bio şi în Bucureşti, la magazinul de produse bio de lângă Perla.
Pâine bio de la Naturalia
De ceva timp, bucureştenii se pot bucura de beneficiile consumului de pâine integrală ecologică graţie producătorului Naturalia. Profesorul doctor Pavel Chirilă de la Naturalia spune că pâinea integrală ecologică este mai bine tolerată de bolnavii diabetici, deoarece are un conţinut mai redus în glucide. Un alt atu este că senzaţia de saţietate se instalează fiziologic mult mai repede în cazul consumului de pâine integrală, astfel că se evită abuzul cantitativ. Plus că acest produs nu expune la riscul obezităţii şi ajută la reglarea tranzitului intestinal.
florina.zainescu@jurnalul.ro