x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Oregano

de Gina Matei    |    15 Dec 2009   •   00:00
Oregano
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Vrei să scapi de kilogramele în plus? Dieta restrictivă este insuportabilă, iar alimentele lipsite de gust. Ce ar fi să adaugi puţin oregano? Acest condiment nu numai că îi vor da mâncării savoare, dar va stimula metabolismul şi va intensifica arderile de grăsimi.



Proprietăţi terapeutice
Oregano este un antibiotic natural, cu efecte antimicrobiene naturale fără inducerea de reacţii adverse. Are un efect deosebit de puternic asupra bacteriilor, virusurilor, ciupercilor şi paraziţilor.

Cu ajutorul acestui condiment, se tratează tulburările gastrointestinale. Totodată, este combătută diareea, se tratează aerofagia. Colicile abdominale, renale, biliare sunt calmate. Ca adjuvant, se dovedeşte util în tratarea simptomelor gastritei cronice, ulcerului gastro-duodenal, afecţiunilor hepatice şi biliare. Ca supliment alimentar, este recomandat în cazul bronşitelor medii însoţite de tuse ocazională, pentru a restabili fluxul pulmonar. De asemenea, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, recomandă oregano pentru calmarea tusei şi uşurarea respiraţiei, în special la copii. Acest condiment are efect de calmare a menstruaţiilor dureroase, a durerilor din bolile reumatismale.

Stimulează sistemul imunitar, pregătind organismul în lupta împotriva agenţilor patogeni. Este un tonic al sistemului nervos, extrem de util în astenii nervoase, stres şi migrene ocazionale.

Antioxidant puternic
Oregano este o sursă bogată de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui şi pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Principiile active ale acestei plante sunt uleiul volatil, aproximativ 4%, terpenele, flavonoidele, antocianii, substanţele amare. Uleiul volatil de oregano este eficient datorită substanţelor cu proprietăţi antioxidante. De altfel, specialistul nostru precizează că oregano este una dintre plantele cele mai bogate în antioxidanţi. " Conţine de 42 de ori mai mulţi antioxidanţi decât mărul".

BENEFICII. Extern, uleiul de oregano se aplică pe piele, în cazul înţepăturilor de insecte şi se masează uşor până pătrunde în profunzime. Se pot adăuga câteva picături de ulei de oragano în şampon, înainte de spălarea părului, în cazul existenţei mătreţii. Poate fi adăugat şi în săpunurile lichide sau în gelurile de duş, datorită proprietăţilor antiseptice deosebite.

×
Subiecte în articol: terapii complementare