Decoctul din frunze de nuc asigură o colorare naturală a părului. 100 g frunze de nuc… De atît aveţi nevoie pentru a obţine o nuanţă arămie a părului. Vopsit astfel, părul îşi păstrează strălucirea şi nu se usucă, aşa cum se întîmplă atunci cînd folosim vopseaua chimică.
Decoctul din frunze de nuc asigură o colorare naturală a părului. 100 g frunze de nuc… De atît aveţi nevoie pentru a obţine o nuanţă arămie a părului. Vopsit astfel, părul îşi păstrează strălucirea şi nu se usucă, aşa cum se întîmplă atunci cînd folosim vopseaua chimică. Dr Larisa Ionescu-Călineşti ne spune cum să pregătim această vopsea naturală: “Avem nevoie de 100 g frunze de nuc sau coajă de nuci verzi. Acestea se fierb într-un litru de apă. Cu decoctul rece se tamponează părul, cu grijă să nu atingem pielea capului. Puterea de colorare a decoctului din frunze de nuc este foarte mare şi poate păta pielea capului”.
Frunzele de nuc conţin uleiuri volatile, vitamina C, minerale, taninuri, flavonoide – substanţe care au acţiune antiseptică, emolientă şi regeneratoare asupra părului. De aceea, decoctul din frunze de nuc este recomandat pentru întărirea firului de păr, pentru prevenirea căderii părului. Datorită proprietăţilor astringente, frunzele sînt recomandate persoanelor cu păr gras. Pentru aceasta se pregăteşte o infuzie din 500 g frunze la 2 litri de apă, folosită la clătirea părului. “Cantitatea de frunze de nuc trebuie respectată cu stricteţe. Dacă depăşim cantitatea indicată, există pericolul ca frunzele de nuc să deshidrateze părul şi pielea capului, din cauza substanţelor astringente”, ne spune dr Larisa Ionescu-Călineşti, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă.
Uz intern
În uz intern, frunzele de nuc sînt utilizate pentru proprietăţile digestive, depurative, hipoglicemiante, vermifuge şi antihemoragice. Dr Larisa Ionescu-Călineşti recomandă frunzele de nuc pentru scăderea nivelului glicemiei şi colesterolului. În aceste cazuri se prepară o infuzie din două-trei linguri de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte, se beau una-două căni de infuzie pe zi. Vara, ceaiul din frunze de nuc acţionează eficient ca antidiareic. De asemenea, reduce inflamaţiile acute ale intestinului şi calmează arsurile care apar în gastrite. Maceratul din muguri de nuc este recomandat în afecţiunile pancreatice, în balonări – cîte 30-40 de picături de două ori pe zi, înainte de mesele de prînz şi seară.PROPRIETĂŢI. Infuziile din frunze de nuc contribuie la vindecarea eczemelor, plăgilor, degerăturilor. De asemenea, în faringite este recomandată gargara cu această infuzie. Ea are efect astringent şi antiseptic. Frunzele pentru infuzie trebuie uscate la soare. Doar cele care rămîn verzi după uscare îşi păstrează proprietăţile terapeutice.
Citește pe Antena3.ro