x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante care scot apa din organism

Plante care scot apa din organism

02 Apr 2006   •   00:00

Stiti cine este vinovata pentru umflarea fetei, in special a pleoapelor, a mainilor si picioarelor? Retentia de apa va spune ceva, caci despre ea este vorba? Dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in medicina complementara, defineste aceasta problema. "Atunci cand o persoana sufera de retentie de apa, aceasta se acumuleaza in primul rand la nivelul picioarelor, al mainilor, la nivelul fetei. Exista si persoane la care retentia se manifesta prin umflarea altor zone ale corpului (spate, solduri), dar care apare numai atunci cand stau intinse."

Retentia de apa

Cauza exacta a retentiei de apa poate fi aflata numai dupa o anamneza riguroasa – discutie pe care medicul o are cu pacientul cu privire la aparitia si evolutia bolii de care sufera, la antecedentele ei. "Retentia de apa apare ca urmare a unor afectiuni renale, cardiace, hepatice, endocrine", precizeaza dr. Cristina Balanescu.

Cozile de cirese

Plantele care actioneaza impotriva retentiei de apa sunt diureticele: coada-calului, coada-soricelului, cozile de cirese si de visine, matasea de porumb, frunzele de mesteacan, urzica. In functie de afectiunea de baza, medicul recomanda infuzii dintr-o singura planta sau din amestecuri de plante. Daca retentia este minora si este cauzata de oboseala, statul prelungit in picioare, mahmureala, se administreaza infuzii dintr-o singura planta, care trebuie neaparat sa fie uscata.

O lingurita cu varf de planta este necesara pentru 250 ml de apa fierbinte. Insa, pentru combaterea retentiei cauzate de problemele renale, se administreaza infuziile din amestecuri de coada-calului, coada-soricelului, cozi de cirese si de visine. "In retentia de apa care are la baza problemele hepatice sunt indicate matasea de porumb si frunzele de mesteacan. Daca problemele cardiace duc la retentia de apa, atunci se administreaza coada-calului, coada-soricelului combinate cu paducel. In retentia care are la baza probleme endocrinologice, coada-calului, urzica si salvia ajuta la eliminarea apei din organism", este de parere medicul.

ATENTIE! Tratamentul fitoterapeutic se administreaza numai dupa ce au fost stabilite cauza si locul unde a aparut retentia. In prescrierea tratamentului, medicul tine seama, in afara acestor date, si de alte afectiuni ale pacientul. "De exemplu, coada-soricelului este un foarte bun diuretic, dar in cazul persoanelor constipate, el trebuie inlocuit cu cozile de cirese, care au si proprietati laxative", arata dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in medicina complementara.
×
Subiecte în articol: terapii complementare retentia