x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plantele, cel mai bun deodorant

Plantele, cel mai bun deodorant

26 Iun 2007   •   00:00

Cel mai bun deodorant nu il veţi găsi in rafturile de cosmetice din supermarket. De mii de ani, femeile şi-au parfumat corpul cu uleiuri din plante aromatice, care calmează transpiraţia excesivă şi indepărtează mirosurile neplăcute. Prin urmare, deodorantul cel mai bun il găsim chiar in natură.

Cel mai bun deodorant nu il veţi găsi in rafturile de cosmetice din supermarket. De mii de ani, femeile şi-au parfumat corpul cu uleiuri din plante aromatice, care calmează transpiraţia excesivă şi indepărtează mirosurile neplăcute. Prin urmare, deodorantul cel mai bun il găsim chiar in natură. Iar dacă nu ne incumetăm să preparăm singuri remediile naturiste, magazinele de profil ne vin in ajutor. Dr Cristina Pavel, medic primar medicină de familie, cu competenţe in apifitoterapie şi homeopatie, ne recomandă uleiurile volatile. "Ele nu sunt doar frumos mirositoare, dar au şi un puternic efect antibacterian şi antiparazitar, ceea ce blochează apariţia mirosului neplăcut", spune specialistul. In locul clasicului deodorant se poate folosi o gamă largă de uleiuri, aşa incăt fiecare işi poate alege aroma preferată: citrice (obţinute din coajă de portocale, lămăie, grepfrut), trandafir, lavandă, mentă, busuioc, roiniţă, conifere (pin, brad, eucalipt, cedru), ylang-ylang, cuişoare, scorţişoară. Intr-un litru de apă se pun căteva picături dintr-un ulei volatil, iar amestecul se utilizează intocmai ca un spray pentru zona axilelor şi nu numai, recomandă dr Cristina Pavel. Atenţie! Niciodată uleiurile nu se vor utiliza ca atare, nediluate, căci pot fi caustice pentru piele. Mai mult, dacă sunt aplicate in cantităţi mari, aceste uleiuri volatile au un potenţial toxic pentru sistemul nervos. Excepţie face uleiul volatil de lavandă, care de altfel se foloseşte nediluat pentru cicatrizarea diverselor leziuni ale pielii.

Mirosuri neplăcute

Pentru a elimina mirosul neplăcut al corpului, dr Cristina Pavel recomandă, in paralel cu uleiurile volatile, infuzii şi decocturi pentru uz intern, care să blocheze sudoraţia excesivă. Salvia este una dintre cele mai eficiente plante in acest sens. Se prepară sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă (250 ml), dar se poate utiliza şi sub formă de pulbere sau capsule, procurate din magazinele cu profil naturist. Şi infuzia din frunze de nuc, preparată in acelaşi mod, inhibă transpiraţia. Se poate utiliza, de asemenea, scoarţă de stejar. Se prepară sub formă de decoct, cu o linguriţă la o cană cu apă. Scoarţa de stejar este benefică şi pentru băi de picioare, in caz de sudoraţie excesivă.

SUDORIFICE. Mirosul neplăcut al corpului este cauzat frecvent de o intoxicare a organismului, provocată de o dietă inadecvată. "In acest caz, transpiraţia nu trebuie blocată, ci, din contră, stimulată, pentru eliminarea rapidă a toxinelor acumulate in organism", semnalează dr Cristina Pavel. Plante sudorifice sunt pelinul, anghinarea, păpădia, măghiranul, din care se pot prepara infuzii sau decocturi.

×
Subiecte în articol: terapii complementare