x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Propolisul stinge arsurile gastrice

Propolisul stinge arsurile gastrice

28 Aug 2007   •   00:00

Pănă acum căteva decenii, gastritele şi ulcerele erau o raritate. Hiperaciditatea este o problemă a omului modern, care are o alimentaţie dezechilibrată, care fumează mult, bea multă cafea, mult alcool şi este mereu stresat.


Pănă acum căteva decenii, gastritele şi ulcerele erau o raritate. Hiperaciditatea este o problemă a omului modern, care are o alimentaţie dezechilibrată, care fumează mult, bea multă cafea, mult alcool şi este mereu stresat. La aceste cauze se adaugă o alta, descoperită in urmă cu 20 de ani: Helicobacter pylori, o bacterie care stă la baza producerii bolii ulceroase. Tratamentul constă in antibiotice, dar uneori şi ele produc neplăceri stomacului.

De aceea, dr Ştefan Stăngaciu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie şi acupunctură, de la Neoclinique, ne recomandă un antibiotic natural: propolisul. El scade hipersecreţia sucului gastric, este antiinflamator, are efect antispastic, cicatrizează leziunile care pot exista pe mucoasa stomacală şi acţionează ca un antihemoragic in situaţiile in care bolnavul are hemoragii gastrice. Propolisul se poate procura direct de la apicultori şi administra ca atare, sub forma unor bobiţe. Doza recomandată pentru arsuri gastrice este de căte două bobiţe inainte de micul dejun şi de culcare. Se poate utiliza insă şi tinctura de propolis, procurată din magazinele cu profil naturist. Se administrează intre 10 şi 20 de picături, in funcţie de greutatea corporală, dimineaţa şi seara, pe o bucată de păine. Pentru că tinctura are şi alcool in compoziţie, care este contraindicat pentru problemele stomacului, dr Ştefan Stăngaciu recomandă pacienţilor să aştepte o jumătate de oră evaporarea alcoolului.

Â

Miere polifloră

In caz de arsuri gastrice, un alt remediu apicol eficient este mierea polifloră, care impiedică dezvoltarea bacteriilor şi are efect local antiinflamator. Dar pentru că şi mierea are o uşoară aciditate, dr Ştefan Stăngaciu ne recomandă să o diluăm intr-un ceai de plante medicinale. Cele mai intrebuinţate in acest scop sunt florile de gălbenele, sunătoarea, muşeţelul, păducelul, roiniţa şi florile de salcăm. Se amestecă in părţi egale şi se prepară o infuzie cu 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă (250 ml). Se beau intre trei şi cinci căni pe zi, pănă ce simptomele neplăcute dispar. Infuziei i se pot adăuga şi cinci picături de tinctură de propolis. Plantele medicinale se pot utiliza şi separat, pentru infuzii preparate cu aceleaşi cantităţi.

DE LA VEZICA BILIARĂ. Gastrita hiperacidă poate apărea ca o consecinţă a mecanismului defectuos de eliminare a bilei. In acest caz se va interveni cu un tratament pentru vezica biliară. Există un număr mare de plante medicinale care stimulează funcţia biliară, insă cele mai eficiente rămăn plantele amare: pelin, coada şoricelului, anghinare, ţintaură, păpădie. Se pot prepara decocturi, infuzii, uleiuri sau pulberi, dar in doze recomandate numai de medicul fitoterapeut.

DIAGNOSTIC. Dr Ştefan Stăngaciu atrage atenţia ca, inainte de a incepe orice tratament naturist, să se stabilească originea arsurilor gastrice, iar medicul gastroenterolog sau de medicină internă este cel mai in măsură să ofere un diagnostic exact. In cele mai multe cazuri, arsurile gastrice sunt cauzate de o banală gastrită, dar există şi situaţii cănd in spatele unei simple arsuri de stomac se ascunde o boală gravă, precum cancerul. Tocmai de aceea este importantă stabilirea cauzei. Numai dacă medicul specialist a exclus prezenţa cancerului se poate incepe un tratament naturist complementar.

DE URGENŢĂ. Cănd nu avem la indemănă nici produse apicole, nici plante medicinale şi arsurile sunt greu de suportat, dr Ştefan Stăngaciu ne recomandă un remediu foarte simplu: apa plată. Băută căte o gură, la fiecare trei-cinci minute, apa diluează acizii din stomac şi calmează astfel arsurile. Ea trebuie să fie la temperatura camerei şi nu rece. Aceasta este insă numai o soluţie de moment. Prezentarea la medicul specialist rămăne in continuare o prioritate.

×
Subiecte în articol: terapii complementare gastrice