x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii contra asteniei de primavara

Remedii contra asteniei de primavara

09 Mai 2006   •   00:00

A venit primavara! Dar tocmai primavara ne da batai de cap si ne creeaza disconfort. De cate ori va treziti dimineata cu senzatia de oboseala continua, ca si cand nu ati fi dormit deloc? Sunteti extenuati si nu va simtiti in forma? E primavara, e sezonul asteniei, care isi spune cuvantul! Cu totii ne dorim un surplus de energie, pentru ca ne-am saturat de starea permanenta de oboseala! Putem sa schimbam ceva? Cu siguranta!

Includerea in dieta zilnica a anumitor alimente este o prima masura prin care vom reusi sa atenuam starea de oboseala. Cele mai importante substante nutritive necesare in producerea de energie sunt vitaminele B complex, vitamina C, magneziul, zincul, fierul, pe care le putem dobandi din fructe, legume si cereale, dar si din unele plante cum ar fi unghia gaii. Sunt diete speciale care ne refac rezervele de energie si ne reincarca "bateriile", in care la loc de cinste sunt cereale, semintele incoltite, legumele si fructele proaspete.

Vitamine

n Cerealele reprezinta o sursa bogata de vitamina B, ce contribuie la buna functionare a splinei si ajuta la eliberarea zaharului intr-un ritm lent, asigurand un nivel constant de energie. Spre exemplu, ovazul este bogat in substante nutritive, ajutand la mentinerea constanta a nivelului de glucoza din sange, ceea ce conduce la o buna concentrare.
  • Semintele puse la germinat ajuta la intarirea si revitalizarea organismului. In componenta lor se gasesc mari concentratii de antioxidanti, minerale, proteine, enzime si fibre.
  • Patrunjelul este o sursa valoroasa de vitamine B12 si C, dar si de numeroase substante nutritive.
  • Legumele proaspete verzi precum broccoli, sparanghelul sau spanacul sunt bogate in magneziu, fier. De asemenea, au in compozitie intregul complex de vitamina B. Dovleceii au un continut ridicat de minerale si vitamina C, au un efect detoxifiant, de echilibrare a nivelului hormonilor si al zaharului din organism, asigurand o rezerva constanta de energie.
  • Fructele nu numai ca sunt placute la gust, dar sunt aliatii celor carora astenia de sezon le creeaza probleme. Merele, spre exemplu, au un continut ridicat de apa si efect laxativ. Ele ajuta la alcalinizarea sangelui si pot fi utilizate pentru a imbunatati circulatia sangelui.

    TINCTURA. Scaderea nivelului energetic se manifesta in special dupa-amiaza, iar pentru evitarea acestor probleme trebuie sa tineti seama de o serie de remedii! Consumati seminte incoltite care va vor asigura o stare de bine si va ajuta la reincarcarea bateriilor. Iata si o reteta sigura care va ia oboseala cu mana: un pahar cu apa fierbinte cu cateva picaturi din tinctura de unghia gaii.
    UNTISOR, URZICI, STEVIE. Este sezonul salatelor din plante pe care numai in aceasta perioada a anului le gasiti. Untisor, stevie, loboda, urzici. Preparate sub forma de salate stropite cu lamaie, apa minerala si ulei de masline. Sau adaugate la diferite feluri de mancare: ciorbe, piureuri... Dar luati aminte la sfatul nutritionistilor. Cu cat veti manca mai multe plante de sezon in stare naturala, adica crude, cu atat veti beneficia de ceea ce ele au mai valoros: vitamine si minerale. Nu uitati de salata, de ceapa si usturoiul verde, care ajuta la detoxifierea organismului.
  • ×
    Subiecte în articol: terapii complementare