x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ridichea şi salata verde

Ridichea şi salata verde

de Gina Matei    |    23 Mar 2010   •   00:00
Ridichea şi salata verde
Sursa foto: /Thinkstock

Şi ridichea neagră, şi salata verde au proprietatea de a înlocui unele medicamente şi, astfel, să atenueze unele simptome, ne spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.



TRATEAZĂ CONSTIPAŢIA
Când spunem ridiche ne gândim la o legumă-aliment, însă specialistul nostru ne propune să asociem ridichea cu o legumă-tratament. Asta pentru că ridichea reglează funcţia vezicii biliare, ajută la scăderea senzaţiei de greaţă şi calmează tusea.

Tratamentul este simplu de administrat. După ce ridichea se curăţă bine, se formează un mic orificiu în care se adaugă miere. Se păstrează trei zile la o temperatură scăzută. Pentru drenarea vezicii biliare, specialistul nostru recomandă o linguriţă din acest amestec, administrat dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru calmarea tusei, se recomandă două-trei linguri pe zi.

Constipat? Medicul Cristina Bălănescu te sfătuieşte să-ţi prepari un decoct dintr-o lingură de coajă tocată de ridiche şi o cană de apă. Se fierb două-trei minute. Preparatul obţinut se bea seara. Dacă nu vă place gustul, puteţi adăuga miere.

În cazul dischineziei biliare, specialistul nostru recomandă cura cu această legumă. În acest sens, se rade sau se toacă ridichea. Se adaugă un praf de sare, puţin ulei de măsline sau lămâie. Atenţie! "Această cură se ţine trei zile pe lună. Urmată mai mult timp, poate apărea senzaţia de balonare", atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.

Nici frunzele de la ridiche nu sunt de aruncat! Nu se mănâncă pentru că sunt toxice, însă se pot face băi de şezut. Aceste băi sunt eficiente în cistitele inflamatorii. Se prepară un decoct din trei linguri de frunze şi un litru de apă. Se fierb 20 de minute, iar cu lichidul obţinut se fac băi de şezut.

FIBRE PENTRU DIGESTIE
Salata verde este foarte bună! Cu o condiţie: să nu fie folosite îngrăşăminte toxice. Salata verde naturală asigură organismului necesarul de vitamine şi minerale.

Pentru că are fibre, salata verde ajută la digestie. Se poate consuma ca atare. Însă specialistul nostru vă recomandă următorul mod de preparare: o salată verde, puţin ulei de măsline, o linguriţă oţet de mere (diluat) şi puţină sare. Nu adăugaţi o cantitate prea mare de sare, pentru că salata verde oricum are în compoziţie sodiu.

Salata verde poate fi consumată cu încredere şi de persoanele cu colon iritabil. Nu există riscul balonărilor. În bolile cronice, cum ar fi în ciroze, medicul Cristina Bălănescu recomandă sucul de salată, obţinut prin presare într-un storcător. Acesta este energizant şi hrănitor. Indicat este să se bea zilnic 50-100 ml.

×
Subiecte în articol: terapii complementare