x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Să nu înţepi prea mult punctul foamei

Să nu înţepi prea mult punctul foamei

de Florin Condurateanu    |    05 Feb 2008   •   00:00

Medicina din China, cea veche de mii de ani, susţine că sufletul este foarte important în funcţionarea superbului ansamblu care este organismul. Terapeuţii chinezi îşi etalează cu apăsare filozofia lor, cum că sufletul locuieşte în inimă.

Medicina din China, cea veche de mii de ani, susţine că sufletul este foarte important în funcţionarea superbului ansamblu care este organismul. Terapeuţii chinezi îşi etalează cu apăsare filozofia lor, cum că sufletul locuieşte în inimă. Spre deosebire de medicina clasică, cea care spune că apartamentul sufletului este în creier. De altfel există o serie întreagă de interpretări în religia creştină care afirmă că năvala păcatelor asupra oamenilor a început atunci când sufletul şi-a mutat locuinţa din inimă în creier.

 

Rinichiul bate creierul

Ciudat, dar medicina chineză nu consideră creierul ca fiind organ comandant, ca organul prim-ministru, ca marele şef ce coordonează celelalte subansambluri ale organismului. Terapeuţii din China plasează în fruntea ierarhiei corpului omenesc în mod surprinzător rinichiul. Rinichiul este rezervorul de energie al organismului. În rinichi se depozitează toată energia care ne vine de la strămoşi. Este un fel de ladă mare de zestre cu care înaintaşii ne asigură drumul în viaţă. Chinezii, mari maeştri ai metaforelor, au alintat rinichiul chiar cu vorbele “fântâna vieţii”. Rinichiul este generos atunci când celelalte organe simt o sărăcire în energie. Rinichiul este cel care cedează din bagajul lui de energie spre subansamblurile aflate în necaz energetic. Chiar medicina clasică e obligată să recunoască faptul că rinichiul are purtare de gentleman. Tocmai datorită acestei purtări de domn prin renunţarea la propria energie în favoarea altor organe.

Medicina din China operează intens cu ideea de organe pereche. Iată un exemplu: sunt considerate organe pereche plămânii şi intestinul gros. Când plămânii sunt văduviţi de energie le face preaplinul din propria energie colonul. Iar când intestinul gros şchioapătă, el ca bagaj energetic, plămânii îi fac o donaţie de energie. Tandemul plămâni-colon este responsabil de imunitate.

 

Programul de lucru al organelor

Medicina chineză vorbeşte despre anumite ore, pe parcursul unei zile, când organele lucrează la maximum de turaţie. Astfel, plămânii au un maximum de activitate noaptea, între 1 şi 3, iar colonul, mai spre zorii zilei, între 3 şi 5.

Ficatul are maximum de activitate noaptea, între orele 23:00 şi 3:00. În timp ce inima lucrează din plin în timpul amiezii, între 11:00 şi 13:00.

Vezica biliară, un alt punct de maxim interes pentru terapiile chinezeşti, are orarul de lucru maxim noaptea, între orele 23:00 şi 1:00. Tocmai de aceea e bine ca în miez de noapte să dormim, pentru ca ve­zica biliară şi ficatul să poată lucra în linişte, fără agitaţii colaterale. Programul de lucru al organelor în filozofia medicală a chinezilor înseamnă şi o activitate intensă a fiecărui organ pe anotimpuri. Astfel, iarna lucrează la maximum ficatul, dar este bine să stimulezi în sezonul rece fica­tul, tocmai pentru a-l ajuta să “duduie” în munca lui. Vara e bine să tratezi inima. Iar primăvara, vezica biliară. Şi fenomenele atmosferice au o influenţă asupra funcţionării organelor şi medicina chineză ia în calcul cu atenţie acest aspect. Astfel, dacă afară este umiditate crescută, apare un disconfort la splină şi pancreas. Dacă afară bate vântul mai tare ca de obicei nu se simt bine vezica biliară şi ficatul. Iar dacă vara ne-a cotropit canicula, inima simte cel mai neplăcut valul de căldură.

 

Organul şi duhul

Iarăşi o interpretare originală vine din zona medicinei milenare din China. Fiecare organ are un duh. Fiecare organ are o fantomă a lui, care pluteşte prin activitatea organismului. Iată un exemplu: duhul vezicii biliare. Chinezii nu prea agreează graba medicinei clasice de a scoate vezica biliară la cele mai mici rateuri. Pentru că în privinţa vezicii biliare se cam acţionează în medicina clasică pompieristic. Cum vezica biliară dă semne de slăbiciune, chiar dacă are pietre sau chiar dacă sunt doar deficienţe de contracţii, se preferă îndepărtarea chirurgicală a fierii. Chinezii spun că scoaterea vezicii biliare nu ar trebui să se facă cât ai clipi, ci să se încerce tratarea suferinţelor biliare altfel decât prin extirpare. Astfel, cei cărora li s-a scos vezica biliară rămân cu duhul vezicii, care se cuibăreşte în organism. Cei cu vezica biliară extirpată se trezesc peste câteva luni cu simptome de depresie. Ei bine, chinezii pun pe seama îndepărtării prea grăbite a vezicii tocmai această cădere psihică.

 

Acupunctura şi kilogramele

Un alt subiect abordat de doctorul Teodor Coldea, medic de medicină clasică, dar şi specialist în medicina chineză, mai ales în acupunctură, este acţiunea de a slăbi un om cu ajutorul meridianelor energetice. În faţa pavilionului urechii, spre obraz, există un punct de acupunctură reprezentând senzaţia de foame. Dacă medicul acupuncturist înţeapă acest punct, dispare senzaţia de foame. Deci se pot abandona kilogramele în plus. Dar această acupunctură pe meridianele foamei nu poate fi practicată mai multă vreme, pentru că este nociv să frânezi senzaţia de foame mult timp. Chinezii susţin că poftele organismului semnalează necesităţile lui. Atunci când ai chef de mâncare, de lichide sunt semne că au fost sărăcite în energie anumite organe şi omul trebuie să dea curs acestor pofte: de mâncare sau de băut.

Este interesant că medicina chineză susţine că ficatul este implicat intens şi în procesele de somn. Când ficatul lucrează la maximum, între orele 23:00 şi 3:00, el detoxifică organismul, face munca de jos. Detoxifierea organismului începe cel mai bine cu ceaiuri, apoi se continuă printr-un regim alimentar adecvat şi în final se trece la acupunctură.

O altă teorie importantă a medicinei chineze este că fiecare tip de aliment încarcă energetic un anume organ. Tocmai de aceea trebuie mâncat tot registrul de alimente. De exemplu, diferitele tipuri de carne încarcă energetic anumite organe. Carnea de pui este utilă pentru energizarea ficatului. Carnea de porc şi de peşte fortifică în energie rinichii. Iar carnea de vită întăreşte energetic pancreasul. De aceea nu trebuie repudiată complet carnea de porc, pentru că ai prejudicia energetic rinichii. Bineînţeles că e bine să alegi o carne de porc mai puţin înţesată de grăsime.

×