x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Şofranul, tonicul inimii

Şofranul, tonicul inimii

11 Sep 2007   •   00:00

Şofranul este cunoscut datorită culorii şi aromei pe care o dă alimentelor. Măncărurile in care adăugăm şofran capătă o nuanţă galben-portocalie şi o aromă specială.

Şofranul este cunoscut datorită culorii şi aromei pe care o dă alimentelor. Măncărurile in care adăugăm şofran capătă o nuanţă galben-portocalie şi o aromă specială. Şofranul este cel mai scump condiment din lume - 1 g costă peste 4 euro - , deoarece pentru obţinerea unui kilogram de şofran este nevoie de 100.000 de flori. Florile din care se obţine acest condiment nu conţin decăt trei stamine cu şofran.

Efect antitumoral

Şofranul este in acelaşi timp şi mirodenie, şi medicament. In urmă cu 4.000 de ani, şofranul era folosit in tratamentul a nu mai puţin de 90 de boli. Studii recente au confirmat acest lucru şi au demonstrat proprietăţile terapeutice ale "regelui condimentelor". Astfel, şofranul adăugat in măncare are efect tonic asupra inimii, asupra sistemului reproducător, efect antitumoral. Folosit constant la prepararea diferitelor alimente (paste făinoase, produse de patiserie, măncăruri cu orez, peşte, băuturi), şofranul are proprietăţi antiinflamatoare, este un bun stimulent al digestiei, al circulaţiei sangvine şi contribuie la menţinerea tensiunii arteriale in limite normale. Din acelaşi motiv, şofranul este folosit in industria farmaceutică la prepararea unor tincturi, extracte cu efect sedativ, antiinflamator.

In Antichitate, această mirodenie era folosită ca afrodiziac. In prezent, studiile susţin că şofranul are proprietăţi similare hormonilor, fiind indicat in tratamentul impotenţei, sterilităţii. In medicina populară sunt cunoscute de asemenea reţete pe bază de şofran pentru a tăia pofta de alcool: se amestecă căteva grame de şofran cu alcool, se lasă la macerat, apoi se iau căteva picături pe stomacul gol.

Stimulează digestia

"Condimentele sunt substanţe de origine vegetală, fără valoare nutritivă, care sunt adăugate in alimente in cantităţi mici pentru a le da un gust şi un miros plăcut. Datorită principiilor active conţinute, condimentele produc o excitaţie a secreţiei gastrice şi intestinale şi cresc pofta de măncare. In cazul măncărurilor grele, adaosul de condimente este o soluţie pentru uşurarea digestiei, deoarece stimulează secreţia de suc gastric şi previne balonările. In acelaşi timp, şofranul are proprietăţi antioxidante şi anticancerigene", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ca orice condiment, nici şofranul nu trebuie adăugat in măncare in exces. Prea mult şofran poate da un gust amărui măncărurilor. Consumat excesiv, şofranul poate avea efecte toxice asupra organismului.

Â
AFRODIZIAC. In trecut, grecii şi arabii considerau şofranul o plantă cu proprietăţi afrodiziace magice. Legendele vechi spun că o persoană devenea irezistibilă dacă adăuga in măncare acest condiment timp de şapte zile şi, in această perioadă, evoca imaginea fiinţei iubite. In Evul Mediu, pentru a deveni atrăgătoare, femeile işi dădeau pe păr cu uleiuri aromatice in care puneau şofran. De asemenea, pentru a fi admiraţi de femei, impăraţii romani adăugau şofran in apa de baie.

×
Subiecte în articol: sofranul sofran terapii complementare