x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ştiţi la ce e bun bicarbonatul?

Ştiţi la ce e bun bicarbonatul?

de Steluta Indrei    |    24 Iun 2008   •   00:00

Transpiraţia abundentă, tulburările digestive, mirosul neplăcut al gurii... Sînt probleme pe cît de frecvente, pe atît de uşor de tratat cu ajutorul unui remediu aflat la îndemîna oricui: bicarbonatul de sodiu.

Transpiraţia abundentă, tulburările digestive, mirosul neplăcut al gurii... Sînt probleme pe cît de frecvente, pe atît de uşor de tratat cu ajutorul unui remediu aflat la îndemîna oricui: bicarbonatul de sodiu. Aflaţi de ce acest praf nu ar trebui să lipsească din farmacia de acasă.


1 Combate transpiraţia şi înlătură mirosurile neplăcute. Cum? Bicarbonatul de sodiu (substanţă bază) neutralizează substanţele acide produse de bacterii. Este suficient ca în fiecare dimineaţă să ne frecăm la subraţ cu puţin bicarbonat.

2Curăţă mîinile. O dată pe săptămînă este bine să ne spălăm pe mîini cu bicarbonat de sodiu în loc de săpun. Pielea va deveni netedă şi catifelată, iar unghiile se vor albi.

3Uşurează digestia. Arsurile, balonările, crampele abdominale, apărute după o masă copioasă, dispar ca prin minune dacă luăm o linguriţă de bicarbonat dizolvat într-un pahar cu apă. Acest remediu are proprietatea de a facilita digerarea alimentelor şi de a reduce aciditatea din stomac.

4Albeşte dinţii. Fiind un praf abraziv blînd, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat de două-trei ori pe săptămînă în locul pastei de dinţi. În felul acesta eliminăm petele care apar pe dinţi din cauza fumatului, consumului de cafea.

5Împrospătează respiraţia. După ce mîncăm usturoi sau ceapă putem scăpa de mirosul neplăcut al gurii dacă facem gargară cu apă (un pahar) în care am dizolvat o linguriţă de bicarbo­nat. Atenţie, acest preparat nu înlătură halena provocată de carii sau inflamaţia gingiilor. Pentru astfel de probleme trebuie să ne adresăm stomatologului.

6Catifelează pielea. Bicarbonatul de sodiu neutralizează calcarul din apă. De aceea este ideal pentru a fi adăugat în apa de baie. După o zi extenuantă sau o şedinţă la sala de sport putem face o baie în care punem două linguri de bicarbonat. Efectele de relaxare şi eliminare a toxinelor sînt garantate.

7Calmează iritaţiile. Aplicat sub formă de comprese, bicarbo­natul de sodiu calmează iritaţiile provocate de înţepături de insecte, arsuri solare, bărbierit. Pentru asta este necesar să preparăm o pastă din trei linguri de bicarbonat la una de apă. Compresele se lasă pe piele 15-20 de minute.

8Purifică tenul. Pasta din bicarbonat de sodiu poate fi folosită săptămînal şi ca mască exfoliantă pentru curăţarea tenului.

9Reduce senzaţia de picioare grele. Tot ce avem de făcut este să ţinem picioarele, timp de 15 minute, într-un vas cu apă caldă în care am dizolvat 4 linguri de bicarbonat. Efectuată zilnic, această baie calmează mîncărimile şi grăbeşte vindecarea ciupercii piciorului. O altă modalitate de îngrijire a picioarelor este frecarea călcîielor cu pastă din bicarbonat de sodiu.

10Dezinfectează periuţa de dinţi, pieptenele, instrumentele de manichiură şi penseta. Aceste obiecte trebuie lăsate, pe parcursul nopţii în chiuveta plină cu apă, în care am adăugat opt linguri cu bicarbonat. 

×
Subiecte în articol: sodiu terapii complementare bicarbonat