x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Stresul dispare in decor de toamna

Stresul dispare in decor de toamna

11 Apr 2006   •   00:00

Norii plumburii ne ameninta oriunde. Ploaia ne goneste de pe strazi. Frigul ne distruge toate simturile. E normal sa fim apatici, morocanosi si somnorosi. Doar a venit toamna si nu degeaba s-a impamantenit expresia "melancolie de toamna". Lipsa de lumina si de culori vii sunt vinovate pentru toate trairile noastre, ne spun specialistii. Pentru ca unele culori stimuleaza activitatea biologica a organismului, in vreme ce altele o infraneaza.

CONTRASTE

Am fi tentati toamna sa ne coloram viata, sa apelam la culori vii in speranta ca ele ne vor incarca cu energie si ca vom trece mult mai usor peste vremea capricioasa a anotimpului in care ne aflam. "Am proceda gresit", ne spune dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. "Nu este deloc recomandat sa cream contraste pentru ca ele nu vor face decat sa oboseasca. Trecerea dintr-o incapere viu colorata la un peisaj plin de galben si ruginiu va crea un mare disconfort vizual", ne spune dr. Cristina Balanescu. De aceea, este foarte important sa adaptam cromatica la anotimpul in care ne aflam. Si pentru ca este toamna, trebuie sa ne inconjuram de culorile ei, pentru a o putea suporta mai usor.

ADAPTARE

Contrar ideii ca atrag proasta dispozitie si sanatatea precara, galbenul deschis, fara sa fie strident si stralucitor, nuantele calde de portocaliu, nuantele de maro si ruginiu, albul sunt cele mai indicate culori in acest sezon. Poate ca moda acestui an nu recomanda vreuna din culorile toamnei, dar nu intotdeauna moda este in acord cu ceea ce ar trebui sa purtam pentru starea noastra de bine. In terapia pe baza de culori, galbenul este asociat cu bolile sistemului respirator. Portocaliul este utilizat in dereglarile aparatului digestiv si sistemului endocrin, in vreme ce maroul si albul trateaza problemele emotionale, depresiile. Insa terapia prin culoare trebuie sa fie in acord cu stilul de viata al oricarui individ. Din toata gama de culori pe care le putem utiliza toamna, nu toate ni se potrivesc. Spre exemplu, portocaliul nu va fi niciodata o culoare benefica pentru persoanele active, energice pentru ca le poate da acestora o stare de agitatie, oboseala, insomnie, anxietate, dureri de cap, de ochi si stare generala proasta. Dr. Cristina Balanescu le recomanda celor energici sa opteze pentru alb. Pentru persoanele calme, culoarea cea mai potrivita este ruginiul, iar pentru posaci, galbenul pai este cea mai buna alegere. Iar pentru persoanele care iubesc ploile sunt de preferat griul si argintiul.

CROMOTERAPIE. Terapia prin culoare se realizeaza in mod normal in cabinetele de specialitate, cu ajutorul luminii polarizate si a filtrelor colorate. Dar cromoterapia este eficienta si daca o adoptam in vestimentatie sau in ambient. Bineinteles ca nu putem schimba mobilierul, dar putem face apel la obiecte decorative, chiar si la biroul de la serviciu. Accesoriile de genul ochelarilor sau umbrelei se pot dovedi si ele eficiente in tratarea unor afectiuni.

×
Subiecte în articol: terapii complementare