x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Studenţii eco

de Florina Zainescu    |    26 Mar 2008   •   00:00
Studenţii eco
Sursa foto: stockexpertcom /

Studenţii de la Universitatea Statului Arizona din SUA fac agricultură organică în campus. Peste Ocean, “bio”este la mare căutare chiarşi în universităţi şi colegii. • Produsul zilei: Gem de măceşe

Studenţii de la Universitatea Statului Arizona din SUA fac agricultură organică în campus. Peste Ocean, “bio”este la mare căutare chiarşi în universităţi şi colegii.

În campusul Universităţii Sta­tului Arizona (ASU), portocalii lămâii, nucii şi chiar măslinii fac parte din peisaj. De asemenea, aici se cultivă ierburi aromatice, dar şi legume de sezon. Deşi campusul ASU este departe de a fi o fermă, el poate “genera” destulă mâncare sănătoasă ce poate fi vândută, folosită în cantinele proprii sau donată pentru cauze nobile.

Creşterea producţiei de mâncare din campus este şi obiectivul unui nou proiect de cultivare a plantelor în sistem ecologic – “The Edible Campus” (“Campusul comestibil”) – condus de Randel Hanson, un profesor asistent care predă cursuri de mediu şi schimbări climatice. “Acest proiect ajută studenţii să înţeleagă maşina organică care este ASU. Studenţii au propriile loturi de grădină organică în campus şi, în plus, ajută la recoltarea roadelor din pomii fructiferi din campus. Ei vor fi implicaţi, de asemenea, în marketingul produselor obţinute din recolte (marmelade şi dulceţuri, de exemplu) şi chiar vizitează fermele de unde ASU îşi procură cele necesare producţiei verzi”, a declarat Hanson, citat de presa americană. Hanson, care este el însuşi grădinar organic de mult timp, spune că acest experiment a fost dorit de studenţi, nu este un curs stabilit de facultate. Proiectul a atras deocamdată cinci studenţi, dar Hanson se aşteaptă ca numărul acestora să crească.

 

TREND. Cererea pentru mân­carea vegetariană şi organică în cantinele universităţilor este în creştere în SUA, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Serviciilor de alimentaţie din Universităţi şi Co­legii, Carol Petersen. La Berkeley, de exemplu, a început să se ser­vească mâncare organică la mijlocul anilor ’90, iar, la ora actuală, circa 25% din alimentele oferite stu­den­ţilor provin din producţia eco. Mân­care bio se găseşte şi la Universitatea Iowa, în timp ce bufetul din campusul Universităţii de Management Maha­rishi din Fairfield are un meniu în pro­porţie de 90%-95% bio.

×
Subiecte în articol: bio