Manifestată printr-o foame excesivă, bulimia este o afecţiune psihică ce nu trebuie neglijată. Astfel, prima etapă de tratament o reprezintă găsirea cauzei psihologice care determină apariţia bolii şi eliminarea acesteia. "Este recomandat ca persoanele care se confruntă cu această problemă să consulte în prealabil un psiholog", recomandă Cristina Bălănescu, medic primar, medicină generală cu competenţă în terapii complementare.
Şi în cazul bulimiei se poate apela la tratamentul naturist, cu condiţia să fie realizat sub supraveghere medicală. Sunătoarea, teiul, pasiflora şi combinaţiile dintre aceste plante pot ameliora principalele simptome ale bulimiei: micile inflamaţii ale esofagului şi aciditatea stomacului. Aceste simptome trebuie să fie tratate în paralel.
"În prima fază de tratament, nu se recomandă infuzii şi decocturi, ci pulbere, tincturi şi tablete", precizează medicul Cristina Bălănescu. Tratamentul poate să debuteze cu trei doze de extract de sunătoare sau cu o lingură de pudră de sunătoare, administrate zilnic.
Tinctura de pasiflora este de asemenea eficientă. Se vor lua trei doze a câte 25 de picături zilnic. Aceste picături se dizolvă în apă plată. Din extractul de mlădiţe de tei argintiu se vor consuma 50 de picături seara, acestea având şi un efect calmant.
Vărsăturile provocate pot cauza tulburări esofagiene, situaţie în care medicul Cristina Bălănescu recomandă infuzia de busuioc, care scade aciditatea şi este totodată şi un bun cicatrizant. Se vor consuma două căni pe zi de infuzie de busuioc. Acelaşi efect îl are şi infuzia de cimbru, din care se vor bea două căni pe zi.
Recomandate mai sunt şi infuziile de salvie, talpa gâştei, urzică albă, păducel, ghinţură. Trebuie să se ţină seama că, în primele 8-10 zile de tratament, cantitatea de lichid trebuie să fie redusă. Prin urmare, în aceste zile nu trebuie să depăşim două căni de infuzie pe zi. După această perioadă, cantitatea poate să se dubleze.
RECOMANDĂRI
Există câteva sfaturi pentru a ne potoli "foamea de lup". Medicul Cristina Bălănescu atrage atenţia că mâncarea nu trebuie înghiţită repede, ci trebuie mestecată încet. De asemenea, este indicat să mâncăm alimente bogate în vitamine şi săruri minerale.
Citește pe Antena3.ro