x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ţintaura

de Gina Matei    |    15 Iun 2010   •   00:00
Ţintaura

Are un gust amar. De aceea i se mai spune şi fierea pământului şi tocmai din cauza gustului este un bun carminativ, stimulând pofta de mâncare.

APETIT
Pentru stimularea apetitului, specialistul nostru recomandă siropul de ţintaură. Se fierb 500 ml de apă cu 200 ml de zahăr, aproximativ 10-15 minute şi se adaugă o lingură cu flori de ţintaură. Se strecoară şi se acoperă maximum cinci minute. Se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Copiilor li se va administra o linguriţă, iar adulţilor, o lingură.
De asemenea, într-un litru de vin alb se pun două linguri cu plantă. Se lasă la macerat o săptămână, se strecoară şi se administrează câte o lingură înainte de mesele principale. Nu se administrează copiilor, atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă cinci minute, se strecoară. Se vor bea trei căni pe zi în stările febrile. Pentru ameliorarea simptomelor digestive, aceeaşi infuzie se consumă cu 10-15 minute înaintea meselor principale, iar în diabet, 4 căni pe zi de infuzie.

BENEFICII:
n) eficient în scăderea febrei, atât a febrei date de viroze, cât şi a febrei digestive
n) afecţiuni respiratorii
n) afecţiuni ale tractului digestiv
n) tratarea bolilor de vezică biliară
n) boli hepatice
n) greţuri şi arsuri date de afecţiunile stomacului
n) are efect foarte bun în afecţiunile pielii (dermatite, eczeme, alergii)

Uz cosmetic. Se pot face aplicaţii externe pe pielea capului pentru părul gras, dar şi pentru părul cu mătreaţă.

RĂSPÂNDIRE
Ţintaura are o răspândire largă în întreaga ţară, de la câmpie şi până în zona montană. Recoltarea ei se va face în timpul înfloririi, tăindu-se cu foarfeca sau cu cuţitul întreaga parte aeriană. Deoarece planta se trage uşor din pământ, se va evita recoltarea prin smulgere.
CONTRAINDICAŢII
Ţintaura este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece poate produce contracţii uterine. De asemenea, este contraindicată în doze mari persoanelor foarte slăbite, pentru că efectul său tonic amar foarte puternic este greu de suportat de un organism devitalizat.

×
Subiecte în articol: terapii complementare