Consumul insuficient de lichide, mesele luate în grabă, mereu la alte ore şi cu un conţinut crescut de grăsimi şi proteine animale, somnul insuficient, activitatea intelectuală excesivă şi lipsa efortului fizic afectează starea noastră de sănătate, provocând apariţia oboselii. Modificări minime în stilul de viaţă sunt urmate în scurt timp de rezultate spectaculoase.
Aceste schimbări constau în alegerea unei diete sănătoase şi a unei atitudini corecte faţă de alimentaţie, consumul a 2 litri de lichide pe zi, alocarea unui timp suficient pentru odihnă (un adult are nevoie de 6-8 ore de somn) şi activitate fizică (mers pe jos, înot).
Oboseala mai apare în perioade de stres, suprasolicitare fizică, privare îndelungată de somn sau după o boală. Dacă oboseala persistă după câteva săptămâni în care ne odihnim suficient, după ce ne întoarcem dintr-o vacanţă reuşită şi nu este influenţată de reducerea stresului intră în discuţie sindromul de oboseală cronică.
Acesta constă în oboseală care influenţează efectuarea activităţilor zilnice, cu o durată mai mare de şase luni, însoţită şi de alte simptome cum ar fi: dureri de cap, musculare şi articulare, dificultăţi de concentrare, insomnie, palpitaţii, scădere în greutate, transpiraţii.
Boli care generează sindromul oboselii cronice
Oboseala este un simptom frecvent care apare şi în alte afecţiuni astfel încât este necesar un diagnostic diferenţial.
Următoarele boli au în tabloul clinic şi oboseala:
Anemia feriprivă
- Simptome: paloarea mucoaselor, unghii friabile, piele uscată.
- Teste de laborator şi alte examinări necesare: hemoleucogramă completă şi sideremia.
Citeste AICI despre remedii naturale în tratamentul oboselii
Citeste si
Trateaza hipertensiunea si colesterolul cu plante
Opt alimente care fac toamna mai usoara pentru organism
Potasiul, inamicul atacului cerebral şi al bolilor de inimă
7 alimente care te ajuta sa slabesti
Citește pe Antena3.ro