x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Usturoiul anticolesterol

Usturoiul anticolesterol

05 Oct 2010   •   00:00
Usturoiul anticolesterol

Usturoiul are capacitatea de a îmbunătăţi tonusul tuturor organelor. Astfel, consumul constant înseamnă îmbunătăţirea activităţii inimii. De asemenea, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul fumatului şi întăreşte sistemul imunitar.
Aşadar, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Me­dical Clar Med, vă recomandă să îl consumaţi cu încredere.

CRUD

O persoană care mănâncă unu sau doi căţei de usturoi pe zi îşi poate reduce nivelul de colesterol cu aproximativ 10%. Reducerea nivelului de colesterol se obţine cu ajutorul usturoiului proaspăt sau uscat, dar nu şi cu al usturoiului gătit, deoarece substanţele care au acest rol se distrug prin încălzire.

S-a observat că usturoiul gătit are doar un efect redus, se estimează că puterea lui reprezintă 10% din cea a usturoiului proaspăt sau uscat. Pentru a beneficia de acest efect, mâncaţi zilnic unu sau doi căţei de usturoi. Atenţie! Creşterea dozei nu înseamnă o mai mare eficienţă în reducerea colesterolului.

SCADE TENSIUNEA ARTERIALĂ

Tinctura de usturoi face ca tensiu­nea arterială să scadă rapid. În acest caz, se curăţă 40 căţei de usturoi. Se taie în bucăţele, se introduc într-o sti­clă, se acoperă cu alcool pur, se as­tu­pă sticla şi se lasă la macerat 15 zile, agitând zilnic conţinutul. Doza recomandată este de 15-20 de picături pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă. Se va bea înainte de mese. După o lună de tratament, se face o pauză de zece zile, după care tratamentul se repetă timp de încă o lună.
Persoanele care mănâncă perio­dic usturoi prezintă un risc mult mai scăzut de infarct comparativ cu persoanele care evită acest aliment.

ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR

Pentru întărirea sistemului imunitar al copilului, specialistul nostru vă recomandă usturoiul.
Acesta poate fi introdus în alimentaţie încă de la vârsta de 2 ani. Tocmai substanţa care conferă mirosul neplăcut, alicina, este factorul de creştere a imunităţii. În cazul adulţilor, doza minimă recomandată pentru a obţine efecte terapeutice este de trei căţei de usturoi proaspăt pe zi. Este indicat ca această cură să nu dureze mai mult de o săptămână.

CUM POATE FI CONSUMAT
Doctor Cristina Bălănescu recomandă consumul acestuia ca atare sau pisat, preparat sub formă de mujdei. Însă atrage atenţia că mujdeiul trebuie să fie lipsit de alte adaosuri. Reţeta e simplă: se pisează usturoiul, iar peste acesta se toarnă apă. Tinctura şi tableta sunt la fel de eficiente şi, în plus, prezintă avantajul că mirosul neplăcut nu este atât de persistent.

CEL MAI BUN
Specialistul nostru recomandă să se consume usturoiul românesc, care este mult mai bun, deşi mai mic şi mai greu de cură­ţat, dar acesta este şi cel mai bogat în minerale.


CONTRAINDICAŢII
Consumul de usturoi nu este indicat persoanelor care suferă de boli gastrice sau intestinale. De asemenea, specialistul nostru atrage atenţia că femeile care alăptează trebuie să renunţe la acest aliment, deoarece usturoiul transmite gustul şi mirosul său laptelui, iar copilul va respinge laptele matern.

CONŢINUT
● glucoză
● fructoză
● maltoză
● rafinoză
● protidel
● ulei eteric
● vitaminele C, B1, B2, PP, E
● fitohormoni
● enzime

×