x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vara pe chipul tau

Vara pe chipul tau

27 Mar 2006   •   00:00

Femeile apeleaza la tot soiul de trucuri pentru a arata bine la orice ora din zi si din noapte. In timpul verii, asul din maneca pentru ingrijirea tenului ar putea fi mastile din fructe si legume. Despre mastile de sezon ne vorbeste dr. Cristina Pavel: "Pentru ingrijirea tenului, vara cele mai utilizate sunt mastile pe baza de castravete. Acestea hidrateaza pielea, calmeaza iritatiile. Daca ai stat mai mult timp la soare si ai tenul iritat, este suficient sa iti masezi tenul cu o felie de castravete. Senzatia de uscaciune dispare in cateva clipe. Pentru tonifierea pielii putem sa aplicam pe fata, pe gat si pe decolteu felii subtiri de castravete pentru 10-15 minute. Mastile cu castravete sunt recomandate atat tenurilor uscate, cat si celor grase. Pentru o mai buna hidratare a tenului uscat e bine sa amestecam castravetele cu putin ulei de masline".

La loc de frunte in retetele de frumusete sunt capsunile. Prin bogatia de vitamine si minerale, acestea sunt potrivite pentru ingrijirea oricarui tip de ten. Astfel, pentru tenul gras, capsunile se combina cu albus batut spuma, iar pentru tenul uscat – cu putina smantana. "Mastile cu capsuni contribuie la estomparea petelor pigmentare. Insa persoanele alergice la capsuni trebuie sa fie precaute in utilizarea mastilor cosmetice care au in compozitia lor aceste fructe", ne atrage atentia dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in api-fitoterapie si homeopatie. Pentru revigorarea tenului obosit putem pregati o lotiune tonica din suc de capsuni cu lapte. Mastile pe baza de fructe si legume se lasa sa actioneze aproximativ 15-20 de minute.

CAISE SI PIERSICI. Aceste fructe contin aproximativ 86%-87% apa. "In general, fructele care au un continut mare de apa – caisele, piersicile, pepenii – au efect hranitor asupra tenului", arata dr. Cristina Pavel. Caisele sunt un bun tonic al tenului normal. In acest scop se aplica fie fructe proaspete zdrobite, fie comprese cu suc de caise. Pentru tenul gras putem pregati o masca din caise zdrobite si iaurt – in cantitati egale. Amestecul se intinde pe fata 10-15 minute, apoi se spala cu ceai de musetel sau apa calduta. In cosmetica populara, pentru curatarea tenului de orice tip sunt folosite piersicile.

RECOMANDARI. Mastile cosmetice pe baza de fructe si legume pot fi folosite la orice varsta, o data, de doua ori pe saptamana. Inainte de aplicarea mastii, tenul gras trebuie curatat cu apa si sapun, iar cel uscat sau iritat – cu o lotiune potrivita tipului de piele. Specialistii ne atrag atentia ca pe pielea din jurul ochilor si pe buze se aplica numai o crema intens hidratanta, nicidecum mastile cosmetice.

VARZA. Pentru calmarea iritatiilor tenului se pot utiliza atat mastile cu castravete, cat si cele cu argila si suc de varza. Se amesteca o lingurita de argila cu suc de varza. Pasta obtinuta se intinde pe fata, se lasa sa se usuce, apoi se spala. Datorita argilei, aceasta masca are proprietati astringente, antiseptice, revitalizante, curata tenul de pete si da stralucire pielii. Argila contribuie la inchiderea porilor si absoarbe toxinele eliminate prin piele. De asemenea, sucul de varza proaspat are efect dezinfectant foarte bun.

×
Subiecte în articol: tenul tenului mastile terapii complementare