x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vedeta verii: ceaiul cu gheaţă

Vedeta verii: ceaiul cu gheaţă

03 Iul 2007   •   00:00

Să declarăm război sucurilor din comerţ şi să ne intoarcem la ceaiurile naturale. Aromate, răcoritoare şi antisudorifice. Sunt cele trei calităţi pe care trebuie să le indeplinească un ceai de vară. Opţiunile sunt variate. Căteva dintre cele mai bune ne sunt recomandate de doctorul Cristina Pavel, medic primar medicină de familie, cu competenţe in apifitoterapie şi homeopatie.


Fructe şi plante aromatice


Cea mai savuroasă alegere este ceaiul din fructe. Hibiscus, măceşele, fructele de pădure, toate sunt răcoritoare, puternic vitaminizate şi au un gust foarte plăcut. Dacă nu aveţi fructele la indemănă, vă puteţi orienta către magazinele cu profil naturist. Dar un astfel de ceai nu se alege la intămplare. El trebuie să conţină pulbere de fructe, şi nu arome.
Şi plantele aromatice sunt la mare căutare vara. Menta, ceaiul verde, roiniţa, feniculul sau coriandrul se pot consuma sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă fiartă. Datorită uleiurilor volatile, plantele aromatice tratează şi tulburările gastrointestinale (diaree, enterocolite), foarte frecvente in sezonul călduros. Celor care transpiră intens vara, dr Cristina Pavel le recomandă plante antisudorifice. Salvia, scoarţa de stejar, scoarţa de salcie, frunzele de nuc blochează transpiraţia. Salvia şi frunzele de nuc se prepară sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă fiartă, iar scoarţa de stejar şi salcie sub formă de decoct, cu aceeaşi cantitate, care se fierbe zece minute. Pentru un gust mai plăcut, plantele antisudorifice pot fi amestecate cu cele aromatice.


AMARE. Infuziile din plantele amare precum coada şoricelului sau pelinul au un efect răcoritor şi antisudorific. O astfel de infuzie se prepară cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă (250 ml). Ceaiul din plante amare poate fi mai plăcut dacă adăugaţi o linguriţă de miere sau dacă il amestecaţi cu plante aromatice.

AMESTEC. Un ceai foarte răcoritor se prepară dintr-un amestec de ceai verde şi mentă, in părţi egale. Pentru că incă mai este sezonul mentei, se pot folosi frunzele verzi. Amestecul se prepară sub formă de infuzie, cu o crenguţă de mentă şi o linguriţă de ceai verde (uscat). Plantele se infuzează cel mult trei minute, iar ceaiul se consumă rece.

×
Subiecte în articol: terapii complementare