Rezistenţa la temperaturi ridicate, problemă din ce în ce mai acută în ultimii ani, este mult mai complexă pentru a fi rezolvată numai prin hidratare si consum de alimente si băuturi bogate în minerale. În piersică se găsesc încă sase substanţe organice capabile de a conferi organismului uman resursele necesare pentru a lupta cu canicula.
Astfel, cercetătorii din Chicago (SUA) au descoperit că acidul octanoic din piersică suferă o serie de transformări în interiorul unui organism usor supraîncălzit. Unele fragmente din acest acid se combină în sânge cu unii compusi organici ionizaţi, rezultând alcooli numiţi clioli, ce pot pătrunde în lichidul cefalorahidian – LCR -, care hrăneste creierul. Acesti compusi au ca ţintă unele zone din creier si anume hipotalamus, exact în zonele în care apar comenzile pentru răcirea organismului. Este vorba de centrii hipotalamici ai termoreglării din creier, care sunt responsabili de acomodarea si supravieţuirea la temperaturi anormale pentru om sau la temperaturi extreme pozitive sau negative. Acesti compusi rezultaţi din acidul octanoic din piersică au capacitatea de a amplifica semnalele electrice ale mesajelor ce conduc la pierderea de căldură din organism.
Studiile arată că sub influenţa acestor substanţe din piersică creste transpiraţia, iar porii pielii se dilată, permiţând evacuarea apei. Apare dilatarea vaselor de sânge ale pielii pentru a permite sângelui foarte cald să cedeze căldură în mediu.
Citeşte articolul integral pe RevistaFelicia.Ro
Vezi și
Rețeta zilei: Prăjitură de sezon cu piersici și coacăze roșii
Piersicile si dietele de slăbit
Dieta cu ananas te ajută să slăbești și să elimini celulita
Meniul zilnic pe caniculă