x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 3 metode să faci față insomniei și oboselii cronice

3 metode să faci față insomniei și oboselii cronice

07 Iul 2023   •   14:45
3 metode să faci față insomniei și oboselii cronice

Când a fost ultima dată când te-ai bucurat de un somn odihnitor? Majoritatea persoanelor se confruntă la un moment dat în viață cu cel puțin un episod de insomnie și oboseală cronică. Din păcate, dacă nu știi foarte bine cum să gestionezi astfel de perioade, lipsa somnului îți va afecta negativ calitatea vieții. Iată 3 modalități prin care poți scăpa de insomnii!

Asigură-te că dormi într-un pat confortabil

Patul în care dormi influențează semnificativ calitatea somnului. Dacă dormi pe o saltea de pat veche și deformată, s-ar putea să nu ai parte de nopți prea odihnitoare. Cele mai bune saltele pat sunt cele ortopedice sau din spumă de memorie, care asigură un sprijin corect coloanei tale vertebrale. Perna este și ea importantă, la fel și lenjeria de pat sau pilota cu care dormi. Perna trebuie să fie aleasă în funcție de poziția de somn obișnuită, lenjeria de pat trebuie să fie din materiale naturale (bumbac 100% natural), iar pilota ar trebui să fie aleasă în funcție de cum nevoi sau preferințe. Unii oameni preferă pilotele subțiri vara și cele groase, moi, iarna, însă există și varianta de pilote 4 anotimpuri de care te poți bucura tot anul.

Creează un mediu propice de somn

În afară de patul confortabil, mai ai nevoie și de întuneric, răcoare și liniște pentru a avea un somn de calitate. Alege rulouri sau draperii opace dacă ai nevoie de somn și pe timpul zilei, setează o temperatură mai mică în casă sau pornește aerul condiționat și izolează toate zgomotele nedorite. Vei vedea că somnul îți va veni mult mai ușor și vei scăpa treptat de insomnii și de oboseală.

Stabilește-ți un ritual de somn

Scapă de stres, relaxează-te și încearcă să îți stabilești un program și un ritual de somn de care să te ții. Poți să faci o baie fierbinte și să bei un ceai din plante precum tei sau valeriană care ajută în cazul insomniilor, bucură-te de o carte bună sau de o sesiune de meditație. Important e să lași deoparte lucrurile care te agită înainte de somn. Spre exemplu, cafeaua nu ar trebui să își aibă locul în programul tău de amiază, iar telefonul ar trebui lăsat într-o altă cameră cu 1-2 ore înainte de ora la care ți-ai propus să adormi.

Dacă ai o saltea potrivită și eventual plus o saltea topper, îți creezi toate condițiile ideale pentru somn și îți stabilești un ritual de somn, vei avea parte de multe nopți cu somn liniștit și de dimineți pline de energie. Urmează sfaturile de mai sus și uită de insomnii sau de oboseala cronică care îți afectează nu doar job-ul, ci și viața personală!

 

×