CE BEM, CE MĂNCÃ...M Â
Salamul analizat reprezintă o multitudine de grăsimi combinate cu E-uri, care să le dea un gust plăcut. Amestecul a fost fiert şi afumat, scăzăndu-i şi mai mult valoarea nutriţională.
CE BEM, CE MĂNCÃ...M Â
Salamul analizat reprezintă o multitudine de grăsimi combinate cu E-uri, care să le dea un gust plăcut. Amestecul a fost fiert şi afumat, scăzăndu-i şi mai mult valoarea nutriţională.
Salamul Caro de la Caroli este un exemplu clar de armonie intre aditivi alimentari şi ingrediente "obişnuite", avănd in compoziţie căte şapte din fiecare. Citind eticheta ne dăm seama că nici măcar ingredientele normale nu sunt tocmai bune pentru sănătate. Lista compoziţională cuprinde: "carne de porc, carne de vită, slănină, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250), proteină vegetală din soia, acidifiant (glucono-delta-lactonă E 575), stabilizatori (polisfat de sodiu E 452), antioxidant (izoascorbat de sodiu 301, acid ascorbic E 300), dextroză, potenţiator de gust (glutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Toate aceste ingrediente au fost amestecate, fierte şi afumate. Membrana artificială nu este nici ea comestibilă.
ANALIZÃ.... Salamul Caro este un produs din carne din categoria salamurilor cu un profil nutriţional caracteristic acestor preparate. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi remarcă faptul că acesta este bogat in grăsimi saturate de origine animală, cu un exces de sare (clorură de sodiu), exces de fosfor provenind in special din aditivul E 472. Salamul conţine şi obişnuitul conservant şi colorant indirect E 250, nitritul de sodiu şi potenţiatorul de gust nelipsit, glutamatul de sodiu E 621. Produsul este afumat, inrăutăţind calitatea nutriţională a acestuia.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic, suferinzilor de boli hepatice şi renale, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), suferinzilor de hiperuricemie (gută). Specialistul nostru precizează că persoanele sănătoase şi active pot consuma produsul cu moderaţie ca parte a unei diete diversificate şi echilibrate.