x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 7 E-uri dintr-o lovitură

7 E-uri dintr-o lovitură

de Cristina Andreea Calin    |    09 Noi 2007   •   00:00
7 E-uri dintr-o lovitură

CE BEM, CE MĂNCÃ...M Â
Salamul analizat reprezintă o multitudine de grăsimi combinate cu E-uri, care să le dea un gust plăcut. Amestecul a fost fiert şi afumat, scăzăndu-i şi mai mult valoarea nutriţională.



CE BEM, CE MĂNCÃ...M Â
Salamul analizat reprezintă o multitudine de grăsimi combinate cu E-uri, care să le dea un gust plăcut. Amestecul a fost fiert şi afumat, scăzăndu-i şi mai mult valoarea nutriţională.


Salamul Caro de la Caroli este un exemplu clar de armonie intre aditivi alimentari şi ingrediente "obişnuite", avănd in compoziţie căte şapte din fiecare. Citind eticheta ne dăm seama că nici măcar ingredientele normale nu sunt tocmai bune pentru sănătate. Lista compoziţională cuprinde: "carne de porc, carne de vită, slănină, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250), proteină vegetală din soia, acidifiant (glucono-delta-lactonă E 575), stabilizatori (polisfat de sodiu E 452), antioxidant (izoascorbat de sodiu 301, acid ascorbic E 300), dextroză, potenţiator de gust (glutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Toate aceste ingrediente au fost amestecate, fierte şi afumate. Membrana artificială nu este nici ea comestibilă.

ANALIZÃ.... Salamul Caro este un produs din carne din categoria salamurilor cu un profil nutriţional caracteristic acestor preparate. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi remarcă faptul că acesta este bogat in grăsimi saturate de origine animală, cu un exces de sare (clorură de sodiu), exces de fosfor provenind in special din aditivul E 472. Salamul conţine şi obişnuitul conservant şi colorant indirect E 250, nitritul de sodiu şi potenţiatorul de gust nelipsit, glutamatul de sodiu E 621. Produsul este afumat, inrăutăţind calitatea nutriţională a acestuia.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic, suferinzilor de boli hepatice şi renale, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), suferinzilor de hiperuricemie (gută). Specialistul nostru precizează că persoanele sănătoase şi active pot consuma produsul cu moderaţie ca parte a unei diete diversificate şi echilibrate.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu