x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet A fi sau a nu fi vegetarian

A fi sau a nu fi vegetarian

de Gina Matei    |    25 Mai 2010   •   00:00
A fi sau a nu fi vegetarian
Sursa foto: /THINKSTOCK

Din dorinţa de a fi mai sănătos, din credinţă, din respect faţă de mediu. Toate acestea sunt motive pentru a adopta un regim vegetarian. Dar este organismul pregătit? Noi îţi vom prezenta avantajele şi dezavantajele adoptării unui astfel de regim. Trebuie să înţelegi din start că acest regim nu este o modă, tocmai pentru că este un regim strict. Nu este nici o necesitate. E o opţiune. Tocmai de aceea decizia îţi aparţine.

CE ESTE?
Regimul vegetarian este forma de dietă alimentară în care se consumă doar alimente de origine vegetală, fiind excluse alimentele de origine animală.

VEGETARIENII, MAI SĂNĂTOŞI?
Părerile sunt împărţite. Se consideră că aceştia sunt scutiţi de obezitate. "Greşit", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Este adevărat că vegetarienii se bucură de o rată mai scăzută a obezităţii. Însă din rândul acestora există persoane care pot face exces de pâine sau cartofi, alimente care conţin amidon şi care îngraşă. Chiar şi vegetarienii trebuie să combată sedentarismul.

Şi mai mult decât atât, inclusiv aceştia se confruntă cu boli de nutriţie. Pentru aceştia există riscul ca, printr-un consum excesiv de alimente de origine vegetală procesate excesiv, cum ar fi făina albă şi derivatele ei, zahăr şi dulciuri, margarină, prăjeli, să fie ameninţat pancreasul. Pentru că toate acestea sunt bogate în hidraţi de carbon.

CARE SUNT TOTUŞI AVANTAJELE
Organismul vegetarienilor este supus unui efort considerabil mai mic în timpul digestiei. Iar datorită conţinutului de fibre scade considerabil riscul apariţiei unor afecţiuni cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi infarctul, hipercolesterolemia. Şi pentru că fructele şi legumele conţin o cantitate mare de antioxidanţi, se previne îmbătrânirea precoce.

Totodată, printr-o alimentaţie vegetariană se previn bolile cardiovasculare. În cazul femeilor, un regim alimentar bazat pe fructe şi legume va întârzia semnificativ momentul debutului menopauzei, iar atunci când această perioadă se va instala, toate simptomele asociate vor fi uşor de suportat.

ŞI DEZAVANTAJELE
În privinţa dezavantajelor, specialistul nostru atrage atenţia că pot apărea carenţe de vitamina B12. Totodată, proteinele animale nu pot fi asimilate din produsele vegetale. Prin urmare, există riscul să existe carenţe proteice.
Vegetarienii nu pot asimila nici omega 3 care se găşeşte foarte mult în peşte. Pot avea deficit şi de vitamina D şi fier.

SOLUŢIA OPTIMĂ: REGIMUL OVO-LACTO-VEGETARIAN
Există trei tipuri de vegetarieni: ovo-lacto-vegetarieni, lacto-vegetarieni şi vegani. Regimul celor din urmă este cel mai sever, aceştia neavând voie să mănânce nici carne, nici alte tipuri de produse care provin de la animale.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi consideră că nu este recomandată excluderea pe un termen prea lung a lactatelor din alimentaţie. Aşadar, sfatul specialistului nostru: adoptaţi un regim ovo-lacto-vegetarian.

Din categoria alimentelor care nu trebuie să lipsească din alimentaţia vegetarienilor sunt oleaginoasele, respectiv nucile, alunele, arahidele, seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui, măslinele, precum şi uleiurile naturale extrase din ele. Aceste alimente trebuie consumate zilnic, nepreparate termic, pentru a asigura organismului necesarul de calorii sub forma grăsimilor nesaturate.

ATENŢIE LA FRUCTE!
Da, mâncarea vegetarienilor este sănătoasă. Condiţia: să fie naturală, atrage atenţia specialistul nostru, care îi sfătuieşte pe aceştia să nu aleagă fructele mari şi frumoase. Acestea conţin substanţe provenite din pesticide şi îngrăşăminte chimice. Ceea ce le face să fie sărace în vitamine şi oligoelemente. Prin urmare, alegeţi fructele româneşti, care nu arată la fel de bine precum celelalte, dar care sunt cu mult mai sănătoase.

Şi cantitatea este foarte importantă. Astfel, potrivit specialistului nostru, este recomandat ca la copii şi adolescenţi procentul de crudităţi să fie de 20%-30%, la adulţi de 40%-60%, iar la bătrâni de 50%-70%.

CONTRAINDICAŢII
Nu au voie să adopte un regim vegetarian: gravidele, femeile care alăptează şi copiii mici. Riscul: aceste categorii de persoane sunt private de elemente nutritive foarte importante pentru ele, dar şi pentru dezvoltarea fătului sau a copilului mic, predispunând la rahitism, malformaţii congenitale, tulburări de creştere, de dezvoltare a capacităţilor mintale, anemie severă.

PROTEINE
Pentru vegetarieni, sursele de proteine sunt: leguminoasele uscate (fasolea, mazărea, lintea), nucile, pâinea din cereale integrale şi cerealele ca atare, laptele, ouăle.

VEGETARIENI
ŞI CELEBRI. Acest stil alimentar este în vogă şi în rândul celebrităţilor. Astfel, cântăreaţa Leona Lewis este o vegetariană convinsă de la vârsta de 12 ani, iar actorul Scott Maslen se declară un vegetarian pasionat. Alţi vegetarieni: Paul McCartney, Bryan Adams, Kurt Cobain, Brad Pitt, Drew Barrymore, Kim Basinger, Liv Tyler, Jerry Seinfeld.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă