Grăsimile din peşte ne menţin mintea ageră până la vârste înaintate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Universitatea Laval (Canada), care a arătat de asemenea că macroul, tonul, somonul pot preveni bolile neurodegenerative: Alzheimer şi Parkinson.
Grăsimile din peşte ne menţin mintea ageră până la vârste înaintate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Universitatea Laval (Canada), care a arătat de asemenea că macroul, tonul, somonul pot preveni bolile neurodegenerative: Alzheimer şi Parkinson.
Mâncaţi peşte de trei-patru ori pe săptămână, ne recomandă profesorul canadian Frederic Calon, de la Universitatea Laval. Nu orice fel de peşte însă, ci din acela gras oceanic: macrou, cod, ton, somon, hering. Alături de echipa sa, prof. Frederic Calon a arătat că peştele gras oceanic conţine acizi graşi esenţiali omega 3, nişte grăsimi bune care protejează neuronii şi previn îmbătrânirea creierului. În acelaşi timp, grăsimile din peştele gras pot să reducă simptomele maladiilor Alzheimer şi Parkinson, în momentul în care aceste boli au fost depistate.
ÎNVĂŢĂM MAI UŞOR
Tot acizii graşi omega 3 ne dau bunădispoziţie şi ţin la distanţă stările depresive. Pe lângă faptul că ne simţim bine, ne putem concentra mai bine, putem învăţa mai uşor dacă mâncăm peşte.Studiul canadian explică mecanismul de acţiune al acizilor graşi esenţiali omega 3. Acizii omega 3 sunt constituenţi esenţiali ai membranelor celulare cerebrale, de aceea creierul funcţionează la parametrii optimi doar dacă mâncăm cod, somon, macrou. S-a demonstrat că persoanele peste 70 de ani care mănâncă peşte în fiecare zi au rezultate mai bune la testele cognitive decât cele a căror dietă este săracă în peşte.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne vorbeşte despre importanţa echilibrului dintre acizii graşi omega 3 şi cei omega 6 în dietă: "Pentru menţinerea funcţiilor cognitive, pentru prevenirea stărilor depresive este important raportul dintre acizii omega 3 şi cei omega 6. Aceştia din urmă se găsesc în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de şofrănel, de germeni de porumb.
Dacă sunt consumaţi în exces, acizii graşi omega 6 au efect proinflamator, crescând riscul de apariţie a numeroase boli, printre care se numără şi Alzheimerul şi Parkinsonul".
Recomandări
Somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali omega 3, dar şi de fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, vitaminele B1, B2, B3, B6. Spre deosebire de alte tipuri de carne, somonul se digeră foarte uşor. "Peştele nu îngraşă, dar trebuie să fim atenţi cu ce îl asociem. Dacă mâncăm peşte cu pâine şi nu facem efort fizic, sigur că ne îngrăşăm. Cel mai bine, peştele se asociază cu verdeţurile. Nu e bine să mâncăm peştele prăjit, pentru că prin prăjire creşte numărul de calorii. Dacă totuşi vrem peşte prăjit ar fi bine să alegem nişte uleiuri rezistente la prăjit, aşa cum sunt uleiul de măsline, uleiul de palmier, uleiul de rapiţă", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi."Omul modern mănâncă multe grăsimi saturate (carne, lactate) şi acizi omega 6 (uleiuri vegetale), însă pune pe masă foarte rar macrou, ton, cod, sardine, somon – surse de acizi omega 3"
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi
100 grame de somon
Calorii 180
Apă 66 g
Proteine 20 g
Grăsimi 11 g
Colesterol 50 mg
Vitamina E 2 mg
Citește pe Antena3.ro