x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "Acum sunt acasă, fac recuperare, dar nu ştiu ce mai urmează"

"Acum sunt acasă, fac recuperare, dar nu ştiu ce mai urmează"

de Irina Munteanu    |    28 Iun 2012   •   18:58
"Acum sunt acasă, fac recuperare, dar nu ştiu ce mai urmează"

"Era o zi insorita de vara, era cald, eram pe motoscuter si ma indreptam spre firma, dupa ce facusem o livrare de piese auto in Bucurestii Noi. Nu ma grabeam, nu aveam urgente. Am ales sa ma intorc pe Bulevardul I.I. de la Brad, pe deasupra Pasajului Baneasa, spre Pipera – Aurel Vlaicu, unde este sediul firmei la care lucram. Mergeam pe motoscuter linistit si calm ca intotdeauna, eram prudent si civilizat", povesteste Cristian Radea, un tanar de 20 de ani a carui viata s-a schimbat total in acea zi. Dupa o coliziune cu un autobuz, a ajuns la spital: "Dupa ce am suferit acel cumplit accident, mi-am dat seama cat de greu e sa fii bolnav intr-o tara ca Romania, unde medicamentele lipsesc din spitale si trebuie cumparate din farmacii, chiar daca toti participam la asigurarile sociale de sanatate". Dupa analize, medicii au constatat ca tanarul a suferit un politraumatism cranio-cerebral mediu, traumatism toracic cu fractura de corp sternal, contuzii pulmonare bilaterale, fractura de femur drept. Au fost mai multe complicatii: insuficienta respiratorie acuta, ce a necesitat ventilatie mecanica, insuficienta cardio-circulatorie, insuficienta renala acuta, insuficienta hepatica acuta, disfunctie hematologica. "In 31.08.2011 mi s-a facut traheotomie de necesitate, fiind in continuare in coma indusa. In 26.09.2011, canula traheala a fost suprimata si am inceput sa respir singur si sa pot comunica verbal cu cei din jurul meu. Am incercat sa pun intrebari ca sa aflu ce s-a intamplat, dar toti mi-au spus ca mai importanta e sanatatea mea. Ma simteam slabit, nu puteam sa ma misc, sa dorm, eram la reanimare, dar, din fericire, eram constient. Am putut vedea si auzi cum bolnavi foarte gravi erau pe punctul de a renunta la viata, si in momentul acela mi-am dat seama ca si eu am trecut prin trei astfel de momente. Doctorii mi-au confirmat-o", isi descrie Cristian cosmarul.

Dupa ce a inceput recuperarea, a inceput sa-si simta mainile
In 17.10.2011, tanarul a parasit Spitalul Floreasca si a inceput recuperarea la Spitalul Elias. "Am sperat ca o sa ma fac bine dintr-o data, dar nu era asa, era inceputul rabdarii si a unui sir lung de proceduri si investigatii performante care au lasat un mare gol financiar in buzunarele familiei. Am facut RMN-uri, CT-uri, radiografii, in urma carora am aflat cu stupoare ca exista o problema la coloana cervicala, motiv pentru care nu imi simt corpul de la piept in jos nici pana in prezent. Pe 11.11.2011 am parasit Spitalul Elias cu diagnosticul de paraplegie de etiologie necunoscuta. Am fost consultat de doamna doctor neurochirurg Knoller, care, in urma vizionarii RMN-ului, mi-a diagnosticat o contuzie spinala C5/C6, adica afectiuni ale radacinilor si plexurilor nervoase. Am continuat acasa medicamentatia, exercitiile kineto-terapeutice, foarte costisitoare, cu mici progrese. In 30.01.2012 am mers la Spitalul Elias, la recuperare, am inceput sa imi simt mainile mai bine, dar nu pot ridica mare lucru si nici sa prind ceva. La externare urma sa mai primesc o veste trista: deficit de forta musculara, hipoestezie nesistematizata, spasticitate flexari pumn si degete, deficit motor paraparetic, spasticitate globala, spasme musculare, limitare severa de mobilitate, calcifieri heteromasive. Mi s-a recomandat, la externare, un consult ortopedic in vederea evaluarii oportunitatii protezarii soldului stang. Acum sunt acasa, fac recuperare, dar nu stiu ce mai urmeaza. Am multe zile de concediu medical, trebuie sa ma pensionez temporar, dar formalitatile si birocratia se misca greu, mai ales cand nu ai mijloace financiare. De la inceput, de cand am avut accidentul, s-au cheltuit aproximativ 14.000 de euro, dar mai am nevoie de aproximativ 16.000 de euro pentru tratamentul adecvat, pentru o proteza performanta si cheltuielile aferente", spune Cristian. Venitul familiei Radea este de aproximativ 2.000 de lei, iar cheltuielile zilnice cu recuperarea, pampers, pastile pentru Cristian se ridica la 160 de lei pe zi.
Cine doreste sa-l ajute pe Cristian poate dona in acest cont deschis la Sucursala Poiana Teiului a Raiffeisen BANK, pe numele tatalui lui Cristian, Radea Viorel: RO76RZBR0000060011712648. Cristian poate fi gasit la aceste numere de telefon: 0762.99.31.30, 0737.21.27.31, iar mama sa, la 0763.22.69.67.

×