• CE BEM, CE MÂNCĂM
Combinaţia de ingrediente este atât de periculoasă încât specialistul nostru nu recomandă această băutură nimănui.
• CE BEM, CE MÂNCĂM
Combinaţia de ingrediente este atât de periculoasă încât specialistul nostru nu recomandă această băutură nimănui.
Băutura alcoolică cu suc şi aromă de vişine “Crai” nu este recomandată a fi consumată de nici un consumator. Compoziţia îşi spune cuvântul: “apă dedurizată, vin, alcool etilic dublu rafinat de cereale, zahăr, arome alimentare, acidifiant: acid citric E 330, coloranţi alimentari: caramel E 150, roşu azorubin E 122, suc de vişine 1%”. De asemenea, în compoziţia ei intră dioxidul de sulf – E 220. Tăria alcoolică este de 21% vol.
ANALIZĂ. Produsul analizat este o băutură alcoolizată, cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu conţinut relativ ridicat de alcool şi o serie de aditivi alimentari. Această combinaţie le creşte E-urilor gradul de periculozitate, atrage atenţia specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Colorantul chimic de sinteză, azorubină, E 122 poate provoca sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD).
Un alt efect negativ al acestui colorant este faptul că poate provoaca urticarie şi edem, mai ales persoanelor sensibile. Simptomele se agravează mai ales în cazul în care sunteţi astmatici sau aveţi alergie la aspirină (salicilaţi). În prezenţa alcoolului, poate fi cancerigen. De asemenea, şi toxicitatea conservantului E 220, dioxid de sulf, creşte în prezenţa alcoolului, blocând asimilarea vitaminei B1. E 220 determină apariţia durerilor de cap, a ameţelilor. Persoanelor sensibile le provoacă afecţiuni intestinale şi le declanşează astmul de sulfit. Specialistul nostru recomandă să nu se depăşească doza de 50 mg zilnic pentru dioxidul de sulf, pentru a se evita apariţia acestor simptome neplăcute. Doza zilnică admisă a dioxidului de sulf este de 0,7 mg/kg corp.
E 150
Colorantul caramel se găseşte în produsele alimentare în patru variante: caramel simplu (E 150a), caramel sulfit de sodiu (E 150b), caramel amoniacal (E 150c) şi caramel sulfit de amoniu (E 150d). Singurul obţinut în mod natural este caramelul simplu, însă nici acesta nu este recomandat a se consuma în cantităţi mari. Efectele pe care acest colorant le produce sunt: declanşarea hiperactivităţii, încetinirea creşterii, hipertrofia rinichilor.
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei eticheta acestuia, pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că prof. dr Gh. Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
cristina.calin@jurnalul.ro