x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alergatul în aer liber sau alergatul pe bandă. Care este cea mai bună alegere ?

Alergatul în aer liber sau alergatul pe bandă. Care este cea mai bună alegere ?

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   22:45
Alergatul în aer liber sau alergatul pe bandă. Care este cea mai bună alegere ?

Care este cea mai bună alegere? Alergatul pe bandă sau în aer liber? Deși iubitorii de mișcare pot să nu aibă preferințe, unii consideră plictisitor alergatul pe bandă și vor să se bucure de natură.

Alergatul în aer liber vs. alergatul pe bandă: Care variantă e mai bună pentru sănătate

Iată avantajele și dezavantajele fiecărui tip de alergat:

Alergatul pe bandă

Avantaje

Unul dintre avantajele utilizării unei benzi este accesibilitatea. Deoarece majoritatea benzilor sunt în interior, le poți folosi zi sau noapte și în orice anotimp. Acest lucru poate face alergatul mai accesibil pentru cei care fac exerciții noaptea sau se confruntă cu schimbările de vreme.

Majoritatea susținătorilor alergatului pe bandă se bucură de diversele funcții pe care le poate oferi o bandă, cum ar fi controlul precis al ritmului, înclinației și intervalelor. Acest lucru este util și pentru cei care se recuperează după o accidentare, deoarece pot progresa încet, într-un mediu mai controlat. De exemplu, alergatul în aer liber poate prezenta un risc mai mare pentru cineva care se recuperează după o vătămare la gleznă din cauza factorilor precum terenul inegal și trotuarele alunecoase.

Alergatul pe bandă poate fi mai bun pentru articulații deoarece majoritatea benzilor sunt amortizate pentru a absorbi impactul. În contrast, solul dur, în special trotuarele și șoselele, nu vor face același lucru.

Majoritatea cercetărilor arată că niciuna dintre formele de alergat nu provoacă daune la nivelul genunchilor sau articulațiilor.

Dezavantaje

Spre deosebire de alergatul în aer liber, în timpul căruia te poți afla în mijlocul pădurii, alergatul pe bandă înseamnă să rămâi într-un loc fix. Unii spun că acest lucru poate deveni plictisitor.

Cu toate acestea, multe benzi moderne au ecrane pentru a simula o alergare în aer liber, ceea ce poate face experiența mai plăcută. 

Un studiu arată rezultate conflictuale când se analizează activitatea musculară în timpul alergatului pe bandă, în comparație cu alergatul în aer liber. Unele studii raportează o activitate musculară mai redusă pe bandă, în timp ce altele nu găsesc nicio diferență. Acest lucru se poate datora benzii care te propulsează înainte, fiind mai ușor să rămâi în mișcare.

Mulți alergători raportează un pas mai puțin natural și mai scurt în timpul alergatului pe bandă din cauza parametrilor limitați ai acesteia. Acest lucru este controversat. Un studiu din 2020 nu a găsit diferențe semnificative în lungimea pasului între alergatul pe bandă și alergatul în aer liber.

Una dintre cele mai mari dezavantaje ale alergatului pe bandă este costul. 

Alergatul în aer liber

Avantaje

Majoritatea oamenilor consideră alergatul în aer liber mult mai plăcut decât alergatul pe bandă datorită peisajelor schimbătoare, aerului proaspăt, provocării date de terenul inegal și opțiunilor nelimitate pentru rutele de alergare. Această varietate poate crește motivația unei persoane de a continua să facă exerciții.

Deși atât alergatul pe bandă, cât și alergatul în aer liber aduc beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, creșterea rezistenței și scăderea riscului de depresie, alergatul în aer liber poate aduce beneficii suplimentare prin simplul fapt că te ajută să te simți mai conectat la natură.

Un studiu din 2016 a descoperit că a petrece cel puțin 30 de minute pe săptămână în aer liber, cum ar fi parcuri și păduri, ar putea reduce ratele de depresie cu 7% și tensiunea arterială ridicată cu 9%.

ÎDiversele medii și obstacole pe care le poți întâlni în timpul alergatului în aer liber te pot ajuta să activezi alte grupe musculare și să dezvolți un echilibru mai bun. 

Cercetările arată că alergatul în aer liber poate face oasele mai puternice, deoarece alergi pe suprafețe mai dure. Asta înseamnă o forță gravitațională și o tensiune mai mare asupra oaselor, ceea ce este important pentru metabolismul lor.

În cele din urmă, alergatul în aer liber este complet gratuit. Acest lucru face ca alergatul să fie mai accesibil pentru oamenii cu orice venit.

Dezavantaje

Este mai bine să alergi în aer liber în condiții uscate, cu temperaturi moderat calde. În schimb, este mai puțin ideal și mai riscant în ploaie, zăpadă și temperaturi extrem de reci sau toride. 

Alergatul în frig extrem sau căldură poate crește riscul de deshidratare. Acest lucru poate fi periculos pentru viață dacă nu porți îmbrăcăminte potrivită și nu te hidratezi.

Alergatul în timpul nopții crește riscul de accidentare și poate fi periculos.

Dacă alegi să alergi noaptea, asigură-te că porți îmbrăcăminte reflectorizantă și o lanternă frontală pentru a vedea. 

Sfaturi

Pe lângă pierderea în greutate, toate formele de alergare îți pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, colesterolului, glicemiei, depresiei și anxietății.

Atât alergatul pe bandă, cât și alergatul în aer liber te pot ajuta să pierzi în greutate la intensități atât ridicate, cât și mai scăzute. Cea mai mare parte a cercetărilor indică consistența și plăcerea ca factori cheie pentru succesul pe termen lung. Indiferent dacă preferi alergatul pe bandă sau în aer liber, este important să alergi în siguranță.

Înainte de a încerca o rutină nouă de exerciții, vorbește cu medicul tău, mai ales dacă ai o afecțiune cronică, cum ar fi boala cardiacă.

Prin urmare, indiferent dacă alergi pe bandă sau în aer liber, este esențial să consumi suficiente calorii și să îți acorzi destul timp de odihnă între antrenamente pentru o recuperare sănătoasă, potrivit Healthline.com., citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: alergat aer liber banda