AVANTAJ ● Un superaliment cu doar 40 de calorii
Alge marine de două trei ori pe săptămînă! Aceasta este recomandarea
dr. Gillian McKeith pentru persoanele care vor să scape de kilogramele
în plus, dar şi pentru cele cu probleme tiroidiene.
AVANTAJ ● Un superaliment cu doar 40 de calorii
Alge marine de două trei ori pe săptămînă! Aceasta este recomandarea dr. Gillian McKeith pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, dar şi pentru cele cu probleme tiroidiene.
Iată două argumente pentru care algele trebuie introduse în dieta noastră: în primul rînd, au un gust deosebit şi sînt folosite la prepararea oricărui fel de mîncare: soteuri, fasole, cereale, paste, supe, peşte, salate. Iar în al doilea rînd, contribuie la menţinerea stării de sănătate datorită vitaminelor şi mineralelor care se asimilează foarte uşor.
VITAMINE. "În stare naturală, algele marine conţin 80%-90% apă. După ce au fost uscate, acest procent se reduce la 10%-20%. Algele marine conţin în medie 50% carbohidraţi, 35% proteine, vitaminele A, B (inclusiv B12, care este rar întîlnită în universul plantelor), vitaminele C, D, E şi K, fibre şi maximum 2% grăsimi. Totuşi, cea mai importantă trăsătură a lor este reprezentată de conţinutul de minerale. Algele marine conţin mai multe minerale decît orice alt aliment: calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu", arată dr. Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate. 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii". Gillian McKeith încadrează algele marine în categoria superalimentelor, alături de germeni, mei, quinoa, lucernă, aloe vera, floarea-soarelui, orz verde, in, pătrunjel, ştevie, algele sălbatice. Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, algele marine au efect de alcalinizare a mediului intern al organismului. Altfel spus, algele marine reduc aciditatea indusă de grăsimi sau de carnea consumată în exces. Cu ajutorul algelor înlăturăm efectele acidităţii: tulburări gastrice, insomnie, dureri de cap, gaze, balonări, respiraţie urît mirositoare, retenţii de apă în ţesuturi. De asemenea, datorită conţinutului de iod, algele contribuie la reglarea funcţiei glandei tiroide, prevenind guşa (creşterea în volum a tiroidei) şi hipotiroidia (activitatea redusă a tiroidei).
CURE DE SLĂBIRE. O calitate deosebită a algelor constă în aceea că induc senzaţia de saţietate foarte rapid, aportul caloric fiind scăzut: 40 de calorii/100 g. Algele detoxifică organismul, reprezentînd o modalitate de a slăbi sănătos. Includerea algelor marine în dietă ajută la diminuarea stratului de ţesutul adipos, la creşterea fermităţii şi elasticităţii pielii. Algele marine conţin, de asemenea, acid alginic, substanţă care contribuie la eliminarea metalelor grele acumulate în organism: cadmiul şi mercurul. Potrivit dr Gillian McKeith, excesul acestor metale poate cauza de la oboseală şi confuzie pînă la pierderi de memorie. "Anumiţi cercetători chiar au legat toxicitatea produsă de metalele grele de boala Alzheimer", mai spune dr Gillian McKeith.
Proteine
Algele marine pot fi procurate din magazinele de produse naturiste sau din unele supermarketuri. La noi se găsesc alge marine uscate, care trebuie rehidratate înainte de a fi adăugate în salate şi alte preparate culinare. "Atunci cînd fac supe, nu mai fac efortul de a înmuia algele marine. Doar le clătesc şi le arunc în oală, lăsîndu-le să fiarbă o dată cu supa", notează dr Gillian McKeith. Specialistul precizează de asemenea că algele din specia Nori se digeră cel mai uşor şi conţin pînă la 48% proteine, aproape la fel ca ouăle şi carnea. De asemenea, aceste alge ajută digestia, în special după ce am mîncat alimente prăjite. Consumate frecvent, algele au capacitatea de a reduce colesterolul şi hipertensiunea arterială.Citește pe Antena3.ro