x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ana şi Cornel ne dau E-uri

Ana şi Cornel ne dau E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    20 Dec 2007   •   00:00
Ana şi Cornel ne dau E-uri

Producătorul nu precizează ce fel de gume a folosit şi nici ce tip de amidon. De aceea ne este greu să ştim căţi aditivi alimentari se ascund in produs.

Producătorul nu precizează ce fel de gume a folosit şi nici ce tip de amidon. De aceea ne este greu să ştim căţi aditivi alimentari se ascund in produs.

Cărnaţii cu şuncă "Ana & Cornel" sunt produse fierte şi afumate. In membrana naturală comestibilă au intrat, conform etichetei: "carne porc, carne vită, amidon alimentar, sare, condimente naturale, stabilizatori: polifosfat de Na (E452 i), antioxidant: izoascorbat de Na (E 301), dextroză, texturanţi: carage-nan (E 407), amidon modificat (unul dintre 1412, 1440, 1404, 1420, 1422, 1414), gume (?!), potenţiator de gust: glutamat de Na (E 621), aromă, colorant natural, conservant: nitrit de Na (E 250)".

Cum producătorul nu ne spune despre ce gume este vorba, noi amintim că din această categorie fac parte aditivii: E 410, E 414, E 418, E 412, E 416, E417, E 415.

Analiza. Cărnaţii analizaţi sunt produse din carne obţinute din carne de porc, in amestec cu carne de vită, amidon nativ, sare şi alte surse de sodiu din aditivi alimentari şi alte E-uri. Din punct de vedere al profilului nutriţional şi al valorii biologice, produsul este dezechilibrat şi de prezenţa unor aditivi de tipul polifosfaţilor. Aceştia măresc excesul de fosfor producănd eliminarea calciului din organism, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul conţine, pe lăngă proteine de origine animală, şi glucide cu index glicemic scăzut, dar şi cu index glicemic ridicat (dextroza). Este cunoscut faptul că E 407, caragenan, poate avea efect prooncogen (cancerigen), ca de altfel şi nitritul de sodiu, E 250. Produsul are un exces de sodiu. Doza zilnică recomandată este de maximum 6 g/zi de sare. Un alt aditiv periculos este şi E 621, care, in funcţie de sensibilitatea consumatorului, poate avea efect neurotoxic.

Concluzii. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de hipertensiune, celor cu afecţiuni renale, hepatice, neurodegenerative, persoanelor cu boli sistemice (lupus, psoriazis), bătrănilor, adolescenţilor, femeilor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză). Diabeticii vor ţine cont că produsul conţine glucide sub formă de amidon şi dextroză.

cristina.calin@jurnalul.ro

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte pentru analiză doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum