x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Apetit la furat calciu

0
Autor: Cristina Andreea Calin 22 Oct 2007 - 00:00
Apetit la furat calciu

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Aditivii alimentari folosiţi impiedică fixarea calciului in oase. Producătorul insă se laudă pe etichetă că efectul este contrar.



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Aditivii alimentari folosiţi impiedică fixarea calciului in oase. Producătorul insă se laudă pe etichetă că efectul este contrar.

Apetito SuperCremo este o brănză topită de pe eticheta căreia aflăm că este bogată in "proteine din lapte, importante prin valoarea lor nutritivă mare." Apoi, pro-ducătorul ne pune o intrebare: "Ştiaţi că oasele sunt vii şi pentru o bună funcţionare ele au nevoie de un aport zilnic de calciu?" Tot el ne dă şi un posibil răspuns: "Apetito SuperCremo contribuie la aportul zilnic necesar de calciu".


Profesorul Gheorghe Mencinicopschi analizează lista de ingrediente a produsului şi ne oferă alt răspuns la intrebarea producătorului. Compoziţia brănzei topite este următoarea: "lapte degresat, brănzeturi, unt, şuncă 11%, apă, brănză de vaci, praf de zer, săruri de topire (E 450 difosfaţi-trifosfaţi, E 452 polifosfaţi, E 331 citraţi de sodiu), stabilizator E 407 caragenan." Tot de pe etichetă aflăm că valoarea energetică pentru 100 g este de 1086kj/261kcal.


ANALIZÃ.... La prima vedere, specialistul nostru ne spune că avem de-a face cu un produs tipic de brănză topită obţinută din amestecuri de brănzeturi. Acestea sunt topite intr-un procedeu in care se utilizează săruri de topire (E 450, E 452 şi E 331) care aduc un aport ridicat de fosfor şi sodiu. Acest exces de fosfor impiedică asimilarea calciului, care nu se mai poate fixa in oase ducănd la fragilizarea acestora (osteoporoză). Aşa incăt, se dovedeşte că afirmaţia producătorului despre calciul pe care il va asimila consumatorul este mincinoasă. Dacă voia să folosească spaţiul intr-un mod util, producătorul trebuia să ne spună care sunt ingredientele şuncii, pentru că şi ea are in compoziţie aditivi alimentari. Mai mult, in funcţie de sensibilitatea şi reacţia individuală calciul se poate depune sub forma ostepfitelor (ciocuri de papal). In plus, produsul are două surse importante de grăsimi animale saturate periculoase pentru sănătatea sistemului cardiovascular şi a sistemului nervos. Polizaharidul caragenaan poate fi digerat limitat producănd substanţe periculoase incriminate in stimularea apariţiei cancerului de colon.


CONCLUZII . Specialistul ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu hipertensiune, persoanelor cu dislipidemii, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, suferinzilor de boli digestive, suferinzilor de constipaţie, persoanelor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), persoanelor cu status proinflamator sistemic (poliartoză reumatoidă), bolnavilor de cancer, celor cu afecţiuni dermatologice, bătrănilor, persoanelor cu boli neurodegenerative şi neurologice, de diabet.
Persoanele cu intoleranţa la lactoză vor testa produsul in prealabil, consumănd o mică parte pentru a vedea cum reacţionează organismul.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de