x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Autoexprimarea: capcana subjugării și a standardelor nerealiste

Autoexprimarea: capcana subjugării și a standardelor nerealiste

de Florian Saiu    |    25 Mar 2024   •   06:00
Autoexprimarea: capcana subjugării și a standardelor nerealiste

Autoexprimarea este libertatea de a ne exprima așa cum suntem - cu nevoile noastre, sentimentele noastre (chiar și furia), precum și înclinațiile noastre naturale. Dar știm oare să evităm capcana standardelor imposibil de atins?

Autoexprimarea include credința că nevoile noastre sunt la fel de importante ca nevoile altor persoane. Suntem liberi să ne comportăm spontan, fără inhibiții exagerate. Simțim că avem libertatea să ne ocupăm de activități și interese care ne fac pe noi înșine fericiți, nu doar pe cei de lângă noi. Ne oferim timp și pentru distracție și joacă, nu doar pentru muncă și curse nebune de autodepășire. Într-un mediu timpuriu ce sprijină autoexprimarea - apreciază psihoterapeuții Jeffrey A. Young și Janet S. Klosko, autorii studiului Cum să-ți reinventezi viața (Editura Trei, 2023) - ne simțim încurajați să ne descoperim propriile noastre interese și preferințe naturale. Nevoile și dorințele sunt luate în considerare atunci când se iau decizii. Suntem învățați să ne exprimăm emoțiile, precum tristețea și furia, câtă vreme nu le facem rău celorlalți. Avem voie să fim jucăuși, dezinhibați și plini de entuziasm. Suntem încurajați să avem parte și de joacă, și de muncă. Standardele ce ni se impun sunt rezonabile”.

Muncă, muncă și iar muncă

Dar dacă ești crescut într-o familie care nu încurajează autoexprimarea? „Se întâmplă exact pe dos: ești pedepsit sau ești făcut să te simți vinovat dacă îți exprimi propriile nevoi, preferințe sau sentimente. Nevoile și sentimentele părinților sunt considerate a fi mai importante decât ale copilului, care-i făcut de rușine dacă afișează un comportament jucăuș și/sau dezinhibat. Într-o astfel de familie se pune mult mai mult accent pe muncă și realizări decât pe distracție și plăcere. Părinții nu se declară satisfăcuți dacă odraslele lor nu se ridică la cele mai înalte standarde”, au completat cei doi specialiști.

Martirul

Tot aici: „Există trei semne care indică restricționarea exprimării de sine. Un prim semn este faptul că încercați prea tare să le faceți pe plac tuturor. Mereu aveți grijă ca ceilalți să se simtă bine. Dați dovadă de abnegație, aproape ca un martir. Nu pare să vă pese și de propriile dumneavoastră nevoi. Nu suportați să-i vedeți pe cei din jur că suferă și vă veți sacrifica în mod repetat propriile voastre dorințe doar pentru a le fi celorlalți de ajutor. Faceți atât de multe pentru ceilalți încât aceștia ajung să se simtă vinovați când sunt cu dumneavoastră. În adâncul sufletului vă simțiți neputincios, pasiv sau chiar aveți resentimente atunci când vedeți că ceilalți nu apreciază tot ce le oferiți. Sunteți prea mult la mila altora și a nevoilor lor”.

Reprimarea reacțiilor firești

Un al doilea semn că aveți probleme la acest capitol este că sunteți extrem de inhibat și controlat. Este posibil să fiți dependent de muncă - vă petreceți tot timpul muncind. Munca poate să se refere la carieră sau la altceva. Este posibil să munciți din greu să arătați perfect tot timpul sau să mențineți o curățenie perfectă sau să le faceți pe toate fix așa cum trebuie. Păreți să fiți lipsit de emoții. Nu există spontaneitate în viața dumneavoastră. Vă reprimați reacțiile firești. Fie că vă simțiți silit să faceți ce vor ceilalți (capcana subjugării), fie că vreți să atingeți un standard imposibil de atins (capcana standardelor nerealiste), trăiți senzația că nu vă bucurați cu adevărat de viață. Existența dumneavoastră este ternă și lipsită de plăceri. Cumva vă răpiți singur bucuria de a vă relaxa, de a vă distra, de a avea parte de plăcere”.

Ranchiună cronică

Ultimele tușe: „Cel de-al treilea semn care indică prezența unor probleme în zona exprimării de sine se prezintă sub forma unei mari doze de furie neexprimată. Este posibil să suferiți de ranchiună cronică, ce explodează din când în când în mod neașteptat, aproape scăpându-vă de sub control. Este posibil, de asemenea, să vă simțiți deprimat. Sunteți prizonierul unei rutine nesatisfăcătoare. Viața dumneavoastră pare goală. Faceți tot ceea ce trebuie și totuși nu găsiți nicio plăcere în asta. Trăgând linie, dacă simțiți și unul dintre aceste semne, nu mai pierdeți vremea, cereți ajutor de specialitate!”

„Există trei semne care indică restricționarea exprimării de sine. Un prim semn este faptul că încercați prea tare să le faceți pe plac tuturor.”, Jeffrey A. Young, psihoterapeută

„Cel de-al treilea semn care indică prezența unor probleme în zona exprimării de sine se prezintă sub forma unei mari doze de furie neexprimată.”, Janet S. Klosko, psihoterapeută

×