x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet AVERTISMENT - Cuptorul cu microunde distruge vitaminele

AVERTISMENT - Cuptorul cu microunde distruge vitaminele

de Georgeta Licsandru    |    18 Sep 2008   •   00:00
AVERTISMENT - Cuptorul cu microunde distruge vitaminele

Alimente fără valoare nutritivă, fără gust, fără vitamine şi minerale… Aceasta este caracterizarea pe care nutriţioniştii o fac alimentelor pregătite la cuptorul cu microunde.



Alimente fără valoare nutritivă, fără gust, fără vitamine şi minerale… Aceasta este caracterizarea pe care nutriţioniştii o fac alimentelor pregătite la cuptorul cu microunde.

Un studiu efectuat de cercetătorii elveţieni Hans Ulrich Hertel şi Bernard Blanc a demonstrat că vitaminele B12, C şi E sînt distruse în alimentele preparate la microunde. Această concluzie este confirmată de un alt studiu efectuat de nutriţioniştii spanioli, care au comparat conţinutul de vitamine şi minerale în broccoli înainte şi după diferite moduri de preparare. Prin fierbere în vapori de apă se pierd 11% din vitamine, prin fierbere în apă sau prin prăjire se pierd 67%. La microunde se pierd 97% din vitamine şi minerale.

Cercetătorii elveţieni au analizat acţiunea alimentelor pregătite la microunde asupra organismului uman. "După ce au mîncat alimente preparate la microunde, în sîngele subiecţilor a crescut numărul de globule albe, ceea ce predispune la cancer", arată studiul elveţian. În cuptorul cu microunde, aerul nu se încălzeşte, se menţine temperatura mediului ambiant – 20-25 grade Celsius. Alimentul se încălzeşte instantaneu în toată masa lui, această încălzire fiind însoţită de eliminarea apei din aliment. Odată cu apa însă sînt eliminate substanţele care dau gust şi aromă şi vitaminele.

Atenţie la toxiinfecţii!

Alimentele pregătite la microunde pot provoca toxiinfecţii, deoarece există riscul ca în ele să mai rămînă unele virusuri, ouă de paraziţi, bacterii contaminante (salmonella, trichinella). Care este cauza? La microunde, încălzirea nu este omogenă în toată masa produsului. În funcţie de conţinutul de apă, în unele zone ale alimentului pot fi atinse temperaturi de 200 de grade Celsius, în altele – doar 40-60 de grade. "Bacteria salmonella poate supravieţui în alimente dacă temperatura nu depăşeşte 40 de grade Celsius. Carnea de porc suspectă de trichinella trebuie fiartă în oala sub presiune, nicidecum pusă la microunde", ne avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul nostru condamnă şi obiceiul unor mame care pun la încălzit laptele pentru cei mici în cuptorul cu microunde. Laptele este oricum degradat parţial prin pasteurizare, dacă îl mai punem şi la microunde îşi pierde cu totul proprietăţile nutritive.

Comparaţie

Friptura pregătită în cuptorul tradiţional este rumenă şi savuroasă, cea făcută la microunde este albă şi fără savoare. Temperatura în interiorul cuptorului este între 180 şi 230 de grade Celsius. Temperatura ridicată determină formarea unei cruste la suprafaţa alimentului, care reţine atît vaporii de apă, cît şi aromele. În cuptorul cu microunde, temperatura este de 20-25 grade, apa este eliminată din friptură şi odată ea şi substanţele care dau gust şi unele vitamine.

×