x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Babic: mananca-l si fa sport

0
Autor: Cristina Andreea Calin 16 Feb 2007 - 00:00
Babic: mananca-l si fa sport

Produs specific romanesc, care, in afara de cativa aditivi, respecta reteta folosita in 1982. Atentie insa! Persoanele cu probleme de greutate trebuie sa il consume cu precautie.

Produsul respecta, cu exceptii, reteta din 1982, insa este recomandat sa fie consumat in cantitati moderate si ocazional, in cadrul unei diete echilibrate.

Asa cum ne arata si eticheta, Babicul Salsi SA este un "Produs crud, uscat in membrana naturala", care contine: "carne de oaie, carne de vita, seu, sare, condimente, zahar, acidifiant E330 (acid citric), corector de aciditate E331 (citrati de sodiu), antioxidant E301 (ascorbat de sodiu), conservant E250 (nitrit de sodiu)." Produsul nu beneficiaza de eticheta nutritionala, astfel incat nu se poate aprecia valoarea energetica.

ANALIZA. Babicul este un produs traditional din carne, de tip crud uscat in membrana naturala. Se consuma ca atare. Cu exceptia unor aditivi alimentari nou adaugati, produsul respecta reteta originala folosita in perioada 1982-1992, asa cum reiese din lucrarea "Produse romanesti din carne. Conform cerintelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Retete.", realizata de profesorul Gheorghe Mencinicoschi, Ioan Cironeanu, Monica Marioana Neagu, Aneta Marina si Eugenia-Livia Pana. Atunci se foloseau urmatoarele materii prime pentru 100 de kilograme de produs: "carne de oaie sau de capra 50 kg, carne de vita calitatea intai 150 kg, condimente ardei iute pisat 1,5 kg, usturoi 150 g, sare 2,5 kg, nitriti 50 g, sfoara si invelis: rotocoale de vita cu diametrul de 45-50 mm."

CONCLUZII. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca produsul analizat face parte din categoria celor traditionale si poate fi consumat de catre persoanele sanatoase, active, in cantitati moderate. Totusi, nu este indicat copiilor. Supraponderalilor si obezilor li se recomanda un consum in cantitati mici si la intervale mai mari de timp, in contextul unei diete variate, care sa contina legume si fructe proaspete, si a activitatii fizice. De asemenea, produsul va fi consumat cu precautie de catre bolnavii hepatici, de persoanele care sufera de maladii ale rinichilor, suferinzii de maladii inflamatorii si cancer, precizeaza specialistul nostru.

APA SI SARE
Conform lucrarii "Produse romanesti din carne. Conform cerintelor UE. Procesare. Control. Retete.", elaborata de profesorul Gheorghe Mencinicoschi, Ioan Cironeanu, Monica Marioana Neagu, Aneta Marina si Eugenia-Livia Pana in 1982, "cantitatea de apa din produsul finit ajunge la 28%, sarea maxim 6%."
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   carne

 



Mai multe titluri din categorie

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...

Ce moștenim de la familia noastră

Ce moștenim de la familia noastră
Galerie Foto Legăturile de familie sunt cele mai puternice legături dintre oameni și merg mult mai departe și mai adânc decât pare la prima vedere. Pe lângă moștenirea conștientă și educația pe care o primește un copil...

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România
Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată până acum în România. Toate tulpinile care circulă în țară sunt incluse în vaccinul aprobat de Uniunea Europeană, se arată...
Serviciul de email marketing furnizat de