x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce trebuie să știm despre bătrânețe. Psihoterapeut Tedy Creștin: „Dispar foarte multe sensuri”

Ce trebuie să știm despre bătrânețe. Psihoterapeut Tedy Creștin: „Dispar foarte multe sensuri”

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   23:15
Ce trebuie să știm despre bătrânețe. Psihoterapeut Tedy Creștin: „Dispar foarte multe sensuri”
Sursa foto: Hepta

Anxietatea și depresia afectează mulți oameni în vârstă iar aceste probleme nu sunt o parte normală a bătrâneții.

Cum trebuie pregătită bătrânețea. Psihoterapeutul Tedy Creștin: E o problemă pentru că dispar foarte multe sensuri, rămâne un gol 

 

Este esențial ca acestea să  fie depistate și să fie tratate. Totodată, persoana în vârstă ar trebuie să fie sprijinită de familie și societate, să socializeze și să se bucure de viață. 

Psihoterapeutul Tedy Creștin, psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu au vorbit, în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie", de pe DC News și DC News TV, despre depresia și anxietatea în cazul vârstnicilor. 

Bătrânețea trebuie pregătită

„Este un subiect foarte greu. De peste 12 ani coordonez un centru de vârstnici și am realizat că bătrânețea, într-adevăr, trebuie pregătită, chiar nu e o poveste pentru că nu ai cum să ajungi dacă, din timp, nu ai un grad de dezvoltare personală, spirituală care să te ajute să poți să te bucuri și să poți să treci prin această vârstă”, spune Tedy Creștin. 

„La ce te referi când spui că trebuie pregătită bătrânețea?”, a întrebat Ramona Dumitru Popescu. 

„Exact cum toată lumea se gândește, economii, pensie. Este stratul de bază. Nu mai ești același, nu mai ai aceleași performanțe fizice, nu mai ai aceeași putere, aceeași energie, nu mai ai același cerc de prieteni, încetul cu încetul mobilitatea ta se reduce.

Fiecare om trebuie să aibă niște sensuri, asta îi dau lui direcția în viață. Sensurile din timpul copilăriei, tinereții, maturității se pierd. Când ești tânăr mergi la serviciu, ai un sens, ai o familie, ai copii, îi crești. Ajungi la o anumită vârstă când o parte din aceste sensuri dispar și dacă tu nu ai pregătit alte sensuri în locul lor, care să-ți dea o motivație, care să-ti dea această nevoie de a trăi, crește foarte mult riscul de a ajunge în depresie și anxietate, care merg mână în mână.”, a spus Tedy Creștin. 

Mulți vârstnici trec prin situații dificile deoarece după ce ies la pensie, dacă nu au un teren pregătit, nu au cu ce să-și ocupe timpul, riscul de a dezvolta anxietate și depresie este foarte mare.

„Da, e o problemă pentru că dispar foarte multe sensuri, rămâne un gol. E asigurat financiar, trecem de Piramida lui Maslow, baza, dar ce face el toată ziua? Pentru că există practic două axe de unde cineva își ia motivația de a trăi: axa hedonică și axa sensului. 

Sensurile pot fi imense: să ajut animalele bolnave, să-mi fac o fundație, să influențez politicile guvernamentale, să fac tot ce pot ca să scad nivelul de poluare. Axa sensului e nelimitată. Depinde de noi să găsim niște sensuri care să ne împlinească, să fie în concordanță cu valorile noastre și să putem să lucrăm la ele, adică să nu fie ceva nerealist.", a spus Tedy Creștin la emisiunea  „Ultrapsihologie", de pe DC News și DC News TV.

×
Subiecte în articol: batranete tedy crestin