CE BEM, CE MĂNCĂM
O sută de grame de fasole aduc 450 de calorii
Aditivii alimentari cresc valoarea energetică a produsului, transformăndu-l intr-o bombă calorică.
Aditivii alimentari cresc valoarea energetică a produsului, transformăndu-l intr-o bombă calorică.Fulgii pentru fasole bătută Distins se disting prin multitudinea de aditivi alimentari folosiţi: fulgi de fasole, fulgi de mazăre, adaos proteic vegetal, emulgator E471 (mono şi digliceride ale acizilor graşi), stabilizatori E 450 (oricare dintre cei 7 compuşi de tip difosfat), conservanţi E 221 (sulfit de sodiu), antioxidanţi E 320 (butilhidroxianisol), E 330 (acid citric), sare max. 3%. De pe eticheta nutriţională citim: poteine 26 g, glucide 63 g, lipide 1,6 g, valoare energetică 1.819 kj/450 kcal
Profesorul Mencinicopschi analizează produsul: "fasole şi mazăre inalt prelucrate industrial sub formă de fulgi in amestec cu proteine vegetale (nu se specifică dacă este vorba despre un concentrat, izolat sau hidrolizat proteic) şi aditivi alimentari". Fasolea şi mazărea pe lăngă proteine de bună calitate conţin şi cantităţi mari de amidon care in procesul de fabricare a fulgilor devine uşor asimilabil crescănd indexul glicemic. Aditivii alimentari utilizaţi inrăutăţesc considerabil valoarea energetică a produsului. E 221, sulfit de sodiu, incetineşte asimilarea vitaminei B1, produce dureri de cap, ameţeli, afecţiuni ale intestinului şi poate declanşa astmul de sulfit.
E 320 poate provoca alergii şi stări de somnolenţă, poate induce sindromul ADHD, este cancerigen.
Â
Concluzii. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, persoanelor suferinde de sindromul ADHD, celor cu afecţiuni hepatice, ale tractusului digestiv. Celor suferinzi de bronşită, conjunctivită, emfizem, afecţiuni cardiovasculare, renale, cu boli neurodegenerative, cancer, alergicilor, celor cu tulburări endocrine le este interzis.  Â
cristina.calin@jurnalul.ro