x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Beneficiile extraordinare al somnului de după-amiază asupra creierului

Beneficiile extraordinare al somnului de după-amiază asupra creierului

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   21:30
Beneficiile extraordinare al somnului de după-amiază asupra creierului
Sursa foto: Hepta

Somnul de după-amiază a fost aproape uitat în state occidentale însă continuă să fie respectat cu strictețe în multe țări asiatice, și chiar în Grecia sau Spania, astfel că oamenii își împart ziua de muncă respectând un program care să includă și odihna din timpul zilei.

Acesta este benefic pentru sănătatea creierului, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, scrie Ziarul de Iași, citând The Guardian.

Totodată, somnul din timpul nopții nu trebuie să depășească 9 ore, altfel poate fi un semn de afecțiuni cerebrale, cum este boala Alzheimer.

Însă somnul scurt de după-amiază îmbunătățește funcțiile cognitive ale creierului, care se contractă odată cu înaintarea în vârstă, iar somnul de după amiază poate încetini acest proces. Mai multe studii au concluzionat că un somn rapid de 30 de minute este benefic. 

"Am găsit o asociere între somnul obişnuit în timpul zilei şi un volum total al creierului mai mare, ceea ce ar putea sugera că somnul regulat oferă o anumită protecţie împotriva neurodegenerării prin compensarea somnului slab", arată cercetătorii de la UCL şi Universitatea Republicii din Uruguay, care au luat în calcul informații genetice despre stilul de viaţă şi sănătate de la 500.000 de persoane cu vârste între 40 - 69 de ani.

Au fost folosite date de la 35.080 de participanţi la studiul Biobank pentru a analiza dacă o combinaţie de variante genetice care au fost asociate anterior cu somnul obişnuit în timpul zilei sunt legate de volumul creierului, cogniţie şi alte aspecte ale sănătăţii creierului.

Unele lucruri sunt stabilite la naștere iar cercetătorii au analizat efectul somnului asupra creierului, reducând impactul stilului de viaţă care poate influenţa obiceiurile de somn şi sănătatea creierului, cum sunt fumatul sau activitatea fizică.

"S-ar putea ca un somn scurt în timpul zilei să ajute la păstrarea volumului creierului şi acesta este un lucru pozitiv, potenţial, pentru prevenirea demenţei", spune Victoria Garfield, doctor şi coautor al studiului de la University College London.

Desigur, există mulți factori care pot duce la demență. 

×
Subiecte în articol: somn creier