x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet BENEFICII/Soia protejează neuronii

BENEFICII/Soia protejează neuronii

de Magda Marincovici    |    27 Ian 2009   •   00:00
BENEFICII/Soia protejează neuronii

Soia este un aliment cu multiple virtuţi.  Cele mai noi puse în evidenţă de studii recente: soia protejează neuronii, dar în acelaşi timp reuşeşte să ţină în loc procesul de îmbătrânire.



De când tratamentele hormonale substitutive pierd teren, soia a devenit o alternativă interesantă. "Laptele vegetal", cum mai este numită soia, este ideală pentru atenuarea simptomelor specifice menopauzei. Soia este bogată în fitoestrogeni, hormoni feminini vegetali care au capacitatea de a reechilibra deficitul înregistrat la menopauză. Este adevărat, rezultatele studiilor pe această temă se bat cap în cap. De altfel, chiar Agenţia pentru Securitatea Sanitară a Alimentelor din Franţa subliniază că nu sunt dovezi reale care să probeze acest beneficiu. Totuşi un recent studiu demonstrează că, într-un an, episoadele însoţite de bufeuri au scăzut cu peste 45%  şi cu 30% intensitatea acestora, în cazul femeilor la menopauză.

Dacă beneficiile acestei plante pentru femeile la menopauză sunt controversate, asupra virtuţii acesteia de a conserva capitalul osos al corpului nostru nu mai sunt nici un fel de dubii. Numeroase studii aduc probe în favoarea capacităţii acestei plante de a preveni osteoporoza. Astfel, un studiu efectuat pe un eşantion format din 24.000 de chinezi atestă legătura directă dintre consumul de soia şi diminuarea riscului de fracturi după menopauză. În aceste cazuri, este un efect combinat: al fitoestrogenilor şi al proteinelor vegetale, laptele de soia fiind cel mai eficient aliment pentru întărirea structurii osului şi protejarea de fracturi. Dar cel mai "tare" beneficiu oferit iubitorilor de soia este protecţia neuronilor. Un număr considerabil de studii susţin că soia previne declinul cognitiv şi stopează îmbătrânirea. Chiar dacă vorbim de studii pe eşantioane mici, totuşi concluziile acestora privitoare la consumul frecvent de soia şi sănătatea neuronilor în cazul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani nu pot fi ignorate.

ŞI PENTRU BĂRBAŢI
Despre soia s-a spus că este cu precădere un aliat al femeilor. Ei bine, această plantă este la fel de darnică şi cu bărbaţii. Astfel, în cazul bărbaţilor consumatori fideli de soia se observă o scădere apreciabilă a unei proteine specifice prostatei. Or, această moleculă indică probleme legate de prostată, când prezintă un nivel ridicat în sânge.

×
Subiecte în articol: soia alimentaţie sănătoasă