x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cafeaua: un viciu binefacator

0
18 Apr 2005 - 00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • ALIMENTATIE ECHILIBRATA
  • Cafea turceasca, espresso, ness, capuccino... Neindulcita, cu zahar, cu lapte, cu frisca... Multi dintre noi nici nu concep sa isi inceapa ziua fara cafeluta de dimineata. Desi uneori nu sunt bine cunoscute efectele acesteia asupra sistemului nervos, la unison, toata lumea vorbeste despre starea de bine care se instaleaza dupa o ceasca de cafea. Aceasta este o bautura revigoranta, energizanta, care are un efect favorabil asupra sistemului nervos central si asupra proceselor care tin de cresterea vigilentei.

    Toleranta diferita la cafeina

    "De asemenea, cafeaua stimuleaza metabolismul de tip catabolic, activand arderile si marind productia de energie. In cazul unor persoane, consumul de cafea poate ajuta la arderea caloriilor, protejandu-le de pericolul ingrasarii. In acest moment se fac de asemenea cercetari pentru a demonstra ca poate fi utila unor persoane in crizele de astm", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    In functie de modul de preparare, cafeaua este suportata diferit de la o persoana la alta. Cafeaua turceasca, pregatita la ibric, are un continut ridicat de cafeina si, din cauza zatului care ramane si care contine celuloza, poate fi iritanta pentru persoanele care sufera de afectiuni ale tubului digestiv, in special ale colonului. Acestor persoane le poate fi recomandata cafeaua espresso, care nu contine zat si, de asemenea, mai putina cafeina.

    Sunt multi cei care sustin ca ness-ul (cafeaua solubila) este mai tare decat cafeaua macinata. Acest lucru depinde insa de cantitatea de cafea care se pune la o ceasca. O lingurita de cafea macinata contine de doua ori mai multa cafeina decat o lingurita de cafea solubila. O ceasca de cafea pregatita dintr-o lingurita de cafea macinata contine 100-115 miligrame de cafeina, fata de 60-70 de miligrame in aceeasi cantitate de cafea solubila. Pana si cafeaua decafeinizata prezinta urme de cafeina – aproximativ 3 miligrame la o lingurita.

    Efecte pozitive si negative

    Cafeina este principiul activ din cafea, care protejeaza serotonina si dopamina, substante care transmit mesaje de la o celula nervoasa la alta, dau senzatia de bine organismului si mentin vigilenta cortexului. Dopamina are un rol fundamental in creier pentru controlul motricitatii si este utilizata in medicina pentru actiunea sa stimulanta asupra sistemului cardiovascular. Scaderea nivelului serotoninei poate conduce la depresie, tulburari de somn. Studiile au aratat ca serotonina este cea care transmite la creier informatia ca organismului ii este foame, un nivel scazut al acesteia determinand dorinta permanenta de a manca. S-a demonstrat de asemenea ca viteza transmiterii informatiilor in creier poate fi crescuta cu aproximativ 10% cu ajutorul cafeinei. Asa cum fiecare reactioneaza diferit la medicamente, la boala, la fel putem reactiona si la consumul de cafea, aceasta putand avea efecte pozitive in unele cazuri de depresie si anxietate si efecte negative in altele.

    PROPRIETATI. In ceea ce priveste cantitatea de cafea care poate fi consumata, prof. dr. Mencinicopschi vorbeste despre un maximum de patru-cinci cescute pe zi, in functie de starea de sanatate. Efectele pot fi benefice, in sensul imbunatatirii concentrarii, in unele cazuri se constata chiar o stimulare a sistemului imunitar pentru persoanele care nu au restrictii alimentare sau contraindicatii. Usor laxativ, cafeaua este benefica in cazuri de constipatie nu foarte severa. Cafeaua le poate provoca insomnie unor persoane, mai ales daca este bauta in a doua parte a zilei sau inainte de culcare. Consumul de cafea poate crea dependenta, insa este un drog usor, la care se poate renunta repede. "Precautia si echilibrul sunt cuvintele de ordin in consumul de cafea. Cafeaua nu trebuie consumata de la varste fragede, cu precautie in adolescenta si din nou cu precautie in perioada varstei a treia", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi.

    CONTINUT. Cafeaua este saraca in proteine si zaharuri, contine mai mult zaharuri polimerizate, sub forma de celuloza. Daca nu este indulcita, nu ingrasa, ba dimpotriva slabeste prin actiunea sa asupra metabolismului grasimilor. Daca este indulcita i-am anihilat efectul acesta, pentru ca apar caloriile din zahar. Acelasi lucru se intampla si cu laptele adaugat in cafea, care diminueaza indirect efectul neurostimulator indus de dopamina si serotonina, impiedicandu-le sa actioneze asupra sistemului nervos central.

    STIRI
    CONTRAINDICATII. In perioadele caniculare, cafeaua poate accentua procesul de deshidratare a organismului. "In conditii de canicula sau in conditii de munca grea, solicitanta, in medii supraincalzite, cea mai buna bautura este apa, chiar apa minerala", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In cazul unui consum ridicat de cafea pot aparea intoxicatii, care se manifesta prin tremuraturi, transpiratie, insomnie, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale.

    ARTRITA. Potrivit statisticilor, fiecare a treia persoana adulta sufera de artrita. Cercetatorul american Harris McIlwain considera ca un regim alimentar echilibrat si exercitiile fizice frecvente pot usura durerile pe care le simt aceste persoane. Usturoiul, uleiul de masline, nucile, strugurii rosii, branza si ceaiul verde ar trebui sa intre in dieta zilnica a acestor suferinzi. Pentru evitarea inflamatiilor trebuie eliminate din alimentatie sosul de tomate, vinul rosu si carnea consumata la micul dejun.

    HIPERTENSIUNE. Exista un mit potrivit caruia hipertensivilor le este contraindicata cafeaua. Cercetarile de ultima ora arata insa ca aceste persoane reactioneaza pozitiv la consumul de cafea inca din primele trei saptamani, apoi tensiunea se stabilizeaza sau chiar scade sub cea de dinainte. Totusi, hipertensivii ar trebui sa consume cafea numai sub supravegherea stricta a medicului. Excesul de cafea poate creste nivelul colesterolului in sange, pentru ca persoanele care beau multa cafea au si tendinta de a consuma mai multe grasimi saturate.
    Citeşte mai multe despre:   cafea,   cafeaua,   cafeina,   alimentatie echilibrata

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

    Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
    Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

    Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

    Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

    Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

    Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
    Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

    De ce reapar eczemele exact în același loc?

    De ce reapar eczemele exact în același loc?
    Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

    Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

    Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
    Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

    Arnica: floare mică, mare utilitate!

    Arnica: floare mică, mare utilitate!
    Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

    Durerea de stern: cauze posibile

    Durerea de stern: cauze posibile
    Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

    Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

    Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
    De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

    Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

    Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
    Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

    Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

    Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
    Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

    Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

    Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
    Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

    Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

    Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
    Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

    Bâlbâiala necesită tratament precoce

    Bâlbâiala necesită tratament precoce
    Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

    Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

    Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
    Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

    Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

    Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
    Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...
    Serviciul de email marketing furnizat de