x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caisele, desertul cardiacilor

Caisele, desertul cardiacilor

de Andrada Floria    |    26 Mai 2008   •   00:00
Caisele, desertul cardiacilor

RECOMANDARE ● Fructele de mai previn cancerul
Caisele reprezintă una dintre cele mai importante surse de betacaroten, element esenţial în perioada de creştere a copiilor. De aceea, aceste fructe nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor.



RECOMANDARE ● Fructele de mai previn cancerul
Caisele reprezintă una dintre cele mai importante surse de betacaroten, element esenţial în perioada de creştere a copiilor. De aceea, aceste fructe nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor.

Un studiu al Fundaţiei World Cancer Research din Marea Britanie a demonstrat că betacarotenul (provitamina A) poate preveni cancerul de stomac şi de plămîni. De asemenea, provitamina A este un antioxidant care ajută organismul să combată acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra pielii. Caisele sunt dintre fructele cu cel mai mare conţinut de betacaroten: 100 de grame de caise au între 1,5 şi 3 mg din acest antioxidant valoros, respectiv aproximativ jumătate din cantitatea zilnică recomandată de provitamina A. Tot datorită cantităţii mari de betacaroten, caisele ţin sub control colesterolul rău din sînge, prevenind afecţiunile cardiovasculare.

Pe lîngă betacaroten, caisele mai conţin o varietate de vitamine şi minerale, printre care: vitaminele C, E, vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), potasiu, fier, fosfor. Datorită vitaminei B6 din compoziţia caiselor (0,07 mg la 100 g), aceste fructe sunt benefice pentru reducerea stresului. Iar cantitatea totală de 600 mg de minerale/100 g de fruct situează caisele imediat după banane şi înainte de struguri sau portocale în topul fructelor cele mai bogate în minerale. Însă pentru un aport maxim de vitamine şi minerale trebuie să mîncăm caisele bine coapte. Fiind o sursă importantă de potasiu (320 mg/100 g), aceste fructe sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

DIETE. Avînd 86% apă, 7% zahăr, fibre din belşug şi numai 28 de calorii la 100 g, caisele sunt indicate şi în dietele de slăbit. 100 de g de caise conţin 2,1 mg fibre, jumătate pectine, jumătate hemiceluloză. Pectinele sunt cele mai active fibre în absorbţia colesterolului, iar hemiceluloza stimulează tranzitul intestinal şi elimină toxinele.

Fructe uscate

Comparativ cu fructele proaspete, care au 28 de calorii/100 g, caisele uscate conţin 300 de calorii/100 g. Iar dacă în 100 g caise proaspete se găsesc 7 g zahăr, în aceeaşi cantitate de caise uscate sunt 36 g zahăr. Caisele uscate sunt bogate în potasiu, calciu, fier, seleniu, vitaminele A, B1, B2, C.

100 g caise

Calorii 28
Zahăr 7 g
Fibre 2,1 g
Potasiu 320 mg
Fosfor 16 mg
Fier 0,5 mg
Vitamina C 13 mg
Vitamina E 0,6 mg
Betacaroten 1,5-3 mg

×
Subiecte în articol: caisele alimentaţie sănătoasă