x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Calatorie in lumea visului

Calatorie in lumea visului

00 0000   •   00:00

Visele ocupa un loc foarte important in viata noastra. In fiecare noapte, in medie o ora si jumatate visam, chiar daca nu ne amintim nimic cand ne trezim. Care este semnificatia viselor? Cum ne influenteaza cosmarurile? Specialistii nostri fac lumina asupra viselor din fiecare noapte.

Chiar daca avem un somn linistit sau daca ne agitam toata noaptea in pat, fie ca ne amintim sau nu, cu totii visam. "Nu exista om care sa nu viseze, chiar daca sustine contrariul. Exista insa oameni care nu isi mai amintesc ceea ce au visat. Pentru ca uitarea intervine foarte repede, la aproximativ opt minute dupa vis. In urma unor studii, s-a constatat ca numai 5% dintre subiectii investigati isi mai aminteau visele a doua zi. Visele pe care ni le amintim se produc in general imediat inainte de a ne trezi", explica psihoterapeutul Aurora Frunza.

Ne putem da seama daca o persoana care doarme viseaza sau nu urmarindu-i ochii. La cei care viseaza se poate observa o miscare rapida a ochilor.

SI BEBELUSII VISEAZA

Miscarile rapide ale ochilor sunt semne care arata ca si bebelusul din burtica mamei viseaza? Prin intermediul ecografiei performante s-a observat ca si fatul doarme si chiar... viseaza. Proba: miscarile rapide ale ochilor si degetelor. Ba mai mult, visele sunt indispensabile pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Cercetatorii sunt de parere ca aceste faze de visare joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos central al fatului, in lipsa stimularilor din exterior.

Evident ca, din primele luni de viata, bebelusul continua sa viseze, iar creierul lui sa se dezvolte si prin intermediul acestor vise. Ce poate fi mai gingas decat sa-ti privesti copilul dormind profund si sa vezi cum surade, cum isi incrunta sprancenele, cum isi misca sprancenele sau cum isi incordeaza degetelele. Sunt dovezi ca pruncul tau viseaza. 10-15 minute

Dar ce sunt visele? Psihoterapeutul Aurora Frunza arata ca, din punct de vedere psihologic, visele sunt imagini si fenomene psihice care apar intr-o anumita etapa a somnului (etapa somnului paradoxal – REM). Iar pentru psihanalisti visul reprezinta calea de patrundere in subconstient. Freud considera visul un "rebus ce trebuie tratat ca un text sacru si care trebuie descifrat conform legilor sale".

Vi s-a intamplat vreodata sa va treziti mai obositi decat in momentul cand v-ati asezat in pat, pentru ca ati simtit ca ati visat toata noaptea? Ei bine, contrar asteptarilor noastre, specialistul spune ca visele dureaza in medie 10-15 minute si apar la inceputul si sfarsitul noptii. Visele ocupa doar un sfert din timpului somnului nostru. Iar temele viselor sunt inspirate din viata de zi cu zi, din amintiri, din trairile noastre afective, dar si din ceea ce simtim sau auzim in timpul somnului. "De exemplu, soneria telefonului poate deveni in vis sirena unui vapor elegant, care navigheaza pe Marea Mediterana. Freud a demonstrat insa ca limbajul imagistic al viselor are intotdeauna un continut profund pe care il putem intelege daca recurgem la asociatii de idei", explica psihoterapeutul Aurora Frunza. Astfel, daca o persoana are vise nastrusnice, cu forme bizare, cum ar fi de exemplu un tramvai cu spini, nu trebuie sa se ingrijoreze, dar ar fi bine totusi sa consulte un psihoterapeut sau un psihanalist pentru a intelege semnificatia acestui vis. "Este esential ca persoanele ale caror vise ciudate se repeta aproape seara de seara sa acorde o atentie deosebita starii de sanatate mentala. Visele terifiante aduse adesea in discutie de pacienti trebuie tratate cu mare grija de catre specialisti, constituindu-se nu de putine ori in adevarate simptome ale unor afectiuni", atrage atentia psihoterapeutul. Singuri nu vom putea sa ne descifram propriile vise, deoarece fiecare element al unui vis trebuie izolat de restul si trebuie analizat separat, pentru ca are un sens autonom.

Pentru psihanalisti, ceea ce visam este foarte important, pentru ca elementele visului ne pot oferi un alt punct de vedere in ceea ce priveste realitatea cotidiana.

ALB-NEGRU SAU COLOR?

Mitul conform caruia oamenii care viseaza in culori ar prezenta oarecare probleme psihice nu se confirma. De altfel, intrucat pana in prezent nu exista o metoda de "detectare" a viselor, ci doar metoda de apreciere subiectiva prin interogarea subiectilor treziti in cursul perioadei de somn cu vise, nu putem sti cu certitudine daca visele sunt colorate sau alb-negru. Oamenii relateaza ca viseaza fie alb-negru, fie in culori, sau chiar in ambele moduri in cadrul aceluiasi vis.

DORINTE NEIMPLINITE

FRANK P. WARTENBERG/PICTURE PRESS/HEPTA
De multe ori, unele vise se repeta obsesiv aproape noapte de noapte. Cum poate fi explicat acest lucru? "Visele care se repeta sunt in general construite pe un anumit tip de traire: fie pozitiva, fie negativa. Cu siguranta insa, atunci cand un vis se repeta, acesta are o semnificatie deosebita pentru «visator». Aceste vise pot exprima dorinte neimplinite, temeri nemarturisite, spaime traite sau imaginate. Visul este un limbaj privat si primitiv (anterior vorbirii) pe care il folosim spontan si care poate exprima stari complexe pe care subiectul nu le conceptualizeaza clar. Pentru Freud, visul este singurul care ne permite sa ne exprimam intr-o forma deghizata idei si sentimente altfel inacceptabile", precizeaza specialistul.

PREMONITII SI COSMARURI

Se spune ca daca visezi ca e cutremur, a doua zi se va intampla ceva rau sau daca visezi bani, in ziua urmatoare te certi cu cineva. Specialistii sustin insa ca visele nu pot fi interpretate drept premonitii. Iar faptul ca uneori visul pare ca devine realitate este o simpla coincidenta. Pe de alta parte, cosmarurile sunt vise cu un continut terifiant, cu o incarcatura afectiva negativa. Daca aceste vise ingrozitoare persista sau daca se repeta mai multe nopti, este necesar sa apelati la un specialist (medic psihiatru sau psihoterapeut). Psihoterapeutul Aurora Frunza ne atrage atentia ca visele ar trebui sa ne determine sa consultam specialistul nu doar cand avem cosmaruri. "Visele ar trebui sa ne ingrijoreze atunci cand continutul lor are asupra noastra un impact obsedant, daca devenim anxiosi din cauza lor sau chiar depresivi si daca simtim ca visele ne domina si ne controleaza viata", avertizeaza specialistul.

INSOMNIA

Adolescenti care nu pot dormi in noaptea de dinainte de examen, persoane care nu dorm nopti la rand, persoane care se trezesc in toiul noptii si nu mai pot adormi sau care ani in sir nu stiu ce inseamna sa adormi fara somnifere... Unii nu dorm cand este luna plina, femeile au probleme cu somnul inainte de menstruatie... Iata numai cateva exemple de insomnie.

Insomnia reprezinta imposibilitatea de a adormi, de a dormi sau de a se odihni in timpul noptii. Poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani sau chiar mai mult. De ce apar aceste tulburari de somn? Fie pentru ca am avut o masa copioasa seara, fie pentru ca am trecut printr-o perioada de surmenaj fizic si intelectual, fie pentru ca suntem persoane sedentare. De aceea, descoperirea si eliminarea cauzelor reprezinta pasul cel mai important in dorinta noastra de a avea un somn linistit si odihnitor. Cea mai acuta nevoie de somn este la persoanele intre 17 si 24 de ani, exceptand bineinteles perioada copilariei, cand trebuie sa dormim mai mult. Adultii trebuie sa doarma sapte-opt ore, iar femeile – cu o ora mai mult decat barbatii. Ca sa scapam de insomnii trebuie sa avem aceeasi ora de trezire si de culcare, sa aerisim camera inainte de culcare, sa facem o scurta plimbare in fiecare seara, sa limitam consumul de alcool, cafea sau tutun. De asemenea, sa evitam siestele prelungite, pentru ca se modifica bioritmul. Apare astfel un cerc vicios: dormim mult dupa-amiaza, noaptea adormim tarziu, iar dimineata ne trezim greu.

SOMNIFERELE

Medicamentele care induc somnul sunt indicate numai pentru perioade scurte. Durata de administrare a acestora nu poate depasi cateva nopti, daca nu avem recomandarea medicului in acest sens. Daca tulburarile de somn dureaza mai mult de doua-trei saptamani, specialistii vorbesc despre insomnie cronica. "In acest caz, imposibilitatea de a adormi sau de a dormi este un simptom care insoteste alte probleme de ordin medical sau psihologic: bolile de inima, tulburarile hepatice, hipertensiunea, diabetul, depresia, anxietatea. In aceste cazuri este tratata mai intai problema medicala, insomnia trecand in plan secund. Daca luam somnifere, rezolvam doar problema somnului, boala ramane. In alte cazuri, nici macar somnul nu se imbunatateste: depresivul, de exemplu, nu doarme mai bine daca ia somnifere. Daca insa i se administreaza antidepresive, va disparea si problema somnului", arata medic primar psihiatru Elena Preda, directorul Spitalului de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos".

"Visele isi selecteaza temele din viata de zi cu zi, din amintirile noastre, din trairile noastre afective, dar si din ceea ce simtim sau auzim in timpul somnului. Astfel, de exemplu, soneria telefonului poate deveni in vis sirena unui vapor elegant, care navigheaza pe Marea Mediterana. Freud a demonstrat insa ca limbajul imagistic al viselor are intotdeauna un continut profund pe care il putem intelege daca recurgem la asociatii de idei. Din combinatia tuturor acestor elemente rezulta uneori constructii onirice nastrusnice, indraznete sau chiar inspaimantatoare"
Aurora Frunza
psihoterapeut

CONSECINTE. Sforaitul creeaza totusi probleme "marilor sforaitori". Ei sufera de somnolenta accentuata in timpul zilei si se trezesc dimineata foarte obositi. Somnul lor este neodihnitor, prezinta transpiratii nocturne abundente, uscaciunea gurii, mictiuni frecvente, dureri de cap la trezire din cauza lipsei oxigenarii creierului in timpul somnului. Cei care sforaie au sansa de a scapa de acest cosmar cu ajutorul unui aparat care poate fi prescris numai dupa investigatii efectuate in cabinetul de somnologie. SFORAIT. Pe langa insomnii si cosmaruri, sforaitul este un alt factor care ne tulbura noptile. Dar mai ales noptile partenerului. Un studiu realizat de Societatea Britanica de Somnologie confirma efectele sforaitului asupra vietii de cuplu. Peste 75% dintre participanti au declarat ca problemele de somn si sforaitul le-au ruinat casnicia. Jumatate dintre ei au recunoscut ca au fost obligati sa doarma in camere separate.
BARBATI. Sforaitul afecteaza 40% dintre femei si 60% dintre barbati. Ei sunt predispusi la sforait, pentru ca din punct de vedere anatomic, la nivelul fetei si al faringelui, ei prezinta ingustarea acestor cai. Femeile sunt protejate hormonal contra sforaitului pana la varsta menopauzei, dupa aceea fenomenul fiind des intalnit si la ele. Conferentiar doctor Florin Mihaltan, specialist in somnologie si director medical al Institutului de Pneumologie "M. Nasta", precizeaza ca sforaitul simplu, fara complicatii, este cauzat de polipi, deviatii de sept, sinuzite, malformatii ale cailor respiratorii, ingrosari ale mucoasei respiratorii. Situatia se complica atunci cand sforaitul este un simptom al sindromului de apnee in somn (SAS). 4%-6% dintre cei care sforaie sufera de SAS, adica opriri repetate ale respiratiei in timpul somnului. SAS se asociaza cu obezitatea, boli cardiovasculare, respiratorii sau endocrine.
×
Subiecte în articol: somn psihologie somnului aurora frunza vis