CE BEM, CE MÎNCĂM
Producătorul a folosit zaharină pentru această maioneză, însă
nu a reuşit să îi scadă valoarea energetică. 100 de grame de sos acoperă un
sfert din necesarul zilnic de calorii.
Producătorul a folosit zaharină pentru această maioneză, însă nu a reuşit să îi scadă valoarea energetică. 100 de grame de sos acoperă un sfert din necesarul zilnic de calorii.
Sosul de maioneză cu îndulcitori pentru salată Hamker are în compoziţie ulei vegetal (51%), apă (36,45%), oţet (7,85%), sare, amidon de porumb modificat – unul dintre E1420, E1414, E1410, E1440, proteină lactică, muştar, arome naturale, stabilizatori: gumă de guar E412, gumă de carruba E410, gumă xantan E415, gălbenuş de ou (0,225%), condimente, îndulcitor: zaharină E954, colorant: betacaroten E160a. De pe etichetă mai aflăm că 100 de grame de produs ne aduc un aport energetic de 1.923 kj/468 kcal, proteine 0,4 g, glucide 1,1 g, lipide 51,1 g.
ANALIZĂ. Producătorul scrie pe etichetă că această maioneză este recomandată pentru “salate, peşte, pui, carne rece, ouă sau cartofi prăjiţi”. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, ne spune, analizînd eticheta, că produsul este un “sos tip maioneză, cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de grăsimi care imprimă produsului şi o densitate energetică foarte ridicată, 468 kcal/100 de grame”. Sosul conţine şi o sursă importantă de sare ascunsă, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă, de 6 g. De asemenea, în compoziţia acestei maioneze intră şi o gamă întreagă de E-uri cu funcţie de stabilizatori, îngroşători, edulcoranţi sintetici şi coloranţi. Dintre aceştia, cel mai pericluos este zaharina E954, care este catalogat drept cancerigen de Agenţia Internţională de Cercetări în Cancer.
CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor şi a valorilor nutriţionale înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de hipertensiune, celor cu dislipidemie, celor cu maladii cerebro şi cardiovasculare, obezilor şi supraponderalilor, suferinzilor de maladii hepato-biliare şi renale, suferinzilor de maladii gastrointestinale şi celor cu sensibilitate la ingredientele şi aditivii folosiţi. De asemenea, profesorul Mencinicopschi ne atrage atenţia că adaosul sosului creşte densitatea calorică a alimentului asezonat, scăzîndu-i totodată valoarea nutritivă datorită interferenţei gumelor cu absorbţia vitaminelor şi mineralelor.
cristina.calin@jurnalul.ro