x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Calorii la borcan

Calorii la borcan

de Cristina Andreea Calin    |    08 Mai 2008   •   00:00
Calorii la borcan
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÎNCĂM
Producătorul a folosit zaharină pentru această maioneză, însă nu a reuşit să îi scadă valoarea energetică. 100 de grame de sos acoperă un sfert din necesarul zilnic de calorii.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Producătorul a folosit zaharină pentru această maioneză, însă nu a reuşit să îi scadă valoarea energetică. 100 de grame de sos acoperă un sfert din necesarul zilnic de calorii.

 

Sosul de maioneză cu îndulcitori pentru salată Hamker are în compoziţie ulei vege­tal (51%), apă (36,45%), oţet (7,85%), sare, amidon de po­rumb mo­dificat – unul dintre E1420, E1414, E1410, E1440, proteină lactică, muştar, arome naturale, stabilizatori: gumă de guar E412, gumă de carruba E410, gumă xantan E415, gă­lbenuş de ou (0,225%), con­dimente, îndulcitor: zaha­rină E954, colorant: betaca­roten E160a. De pe etichetă mai aflăm că 100 de grame de produs ne aduc un aport energetic de 1.923 kj/468 kcal, proteine 0,4 g, glucide 1,1 g, lipide 51,1 g.

 

ANALIZĂ. Produ­că­torul scrie pe eti­chetă că această maioneză este recomandată pentru “salate, peşte, pui, carne rece, ouă sau cartofi prăjiţi”. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, ne spune, analizînd eticheta, că produsul este un “sos tip maioneză, cu profil nutriţio­nal foarte dez­echilibrat, cu un exces de grăsimi care im­primă produsului şi o densitate energetică foarte ridicată, 468 kcal/100 de grame”. Sosul conţine şi o sursă importantă de sare ascunsă, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă, de 6 g. De ase­menea, în compoziţia acestei maioneze intră şi o gamă întreagă de E-uri cu funcţie de stabilizatori,  îngroşători, edulcoranţi sintetici şi co­loranţi. Dintre aceştia, cel mai pericluos este zaharina E954, care este catalogat drept cancerigen de Agenţia Internţională de Cercetări în Cancer.

 

CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor şi a valorilor nutriţionale în­scrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul ana­lizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de hipertensiune, celor cu disli­pidemie, celor cu mala­dii cerebro şi cardiovasculare, obezilor şi su­praponde­ralilor, suferinzilor de mala­dii hepato-biliare şi renale, sufe­rinzilor de maladii gastrointestinale şi celor cu sensibi­litate la ingredientele şi aditivii folosiţi. De asemenea, profesorul Mencinicopschi ne atrage atenţia că adaosul sosului creşte densitatea calorică a alimentului asezonat, scăzîndu-i totodată valoarea nutritivă datorită interferenţei gumelor cu absorbţia vitaminelor şi mi­neralelor. 


cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum