x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cărnaţi cu E-uri periculoase

Cărnaţi cu E-uri periculoase

de Cristina Andreea Calin    |    07 Aug 2007   •   00:00
Cărnaţi cu E-uri periculoase

CE BEM, CE MĂNCĂM
"Cărnaţi ardeleneşti" Astro cu ingrediente "moderne", ca potenţiatori de aromă, gelifianţi, conservanţi, numai bune să imbolnăvească consumatorul de pretutindeni.Â


CE BEM, CE MĂNCĂM
"Cărnaţi ardeleneşti" Astro cu ingrediente "moderne", ca potenţiatori de aromă, gelifianţi, conservanţi, numai bune să imbolnăvească consumatorul de pretutindeni. Â


Produsul analizat, "Cărnaţi ardeleneşti" are următoarele ingrediente: "carne porc, carne vită, slănină, şorici, apă, proteină vegetală din soia, arome, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621, zaharuri: dextroză, maltodextrină, lactoză, dextroză, glucoză, gelifiant: gumă arabică E 414, amidon, sare iodată, conservanţi: nitrit de sodiu E 250, nitrat de potasiu E 252, condimente, stabilizatori: polifosfaţi E 452, antioxidanţi: ac. ascorbic E 300, emulsifiant: ac. lactic, ac. citric E 330, colorant natural: carmin EÂ 120." Membrana lor este comestibilă. Â


ANALIZĂ. Este un produs din categoria cărnaţilor "moderni", cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi animale saturate (periculoase pentru consumatori). De asemenea, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne explică faptul că produsul conţine şi proteine cu valoare biologică scăzută provenite din şorici, şi o serie de aditivi alimentari utilizaţi pentru reţinerea apei şi stabilizarea emulsiei (apă-grăsime), antioxidanţi, conservanţi toxici - E 250 şi E 252. Aceştia in condiţiile tractusului digestiv pot genera nitrozamine cancerigene. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că aceşti cărnaţi au o densitate calorică ridicată şi de asemenea, au un conţinut semnificat de sare, aceasta fiind al cincile-a ingredient in oridinea cantitativă. Nu este recomandat un consum mai mare de 6 g de sare pe zi, dar acesta este frecvent depăşit din alimente procesate unde se ascund fără să bănuim.


CONCLUZII. Specialistul nu recomandă produsul copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de afecţiuni hepatice şi renale, diabeticilor (grăsimile saturate generează rezistenţa la insulină), suferinzilor de status proinflamator sistemic (poliartrite, artrite, artroze, reumatisme), bolnavii de cancer, de boli neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), cei cu afecţiuni dermatologice, cei cu sistemul imunitar slăbit.
Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa in prealabil produsul, consumănd doar o mică parte pentru a vedea reacţia organismului.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum