x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carnea de pui şi de curcan

Carnea de pui şi de curcan

de Georgeta Licsandru    |    16 Feb 2008   •   00:00
Carnea de pui şi de curcan

RECOMANDARE ● Proteine pentru cei care vor să slăbească
Pieptul de curcan fără piele este cea mai slabă carne. 100 g piept de curcan conţin doar 0,5 g grăsimi, de aceea poate fi inclus cu încredere în regimul celor care au probleme cu greutatea.


RECOMANDARE ● Proteine pentru cei care vor să slăbească
Pieptul de curcan fără piele este cea mai slabă carne. 100 g piept de curcan conţin doar 0,5 g grăsimi, de aceea poate fi inclus cu încredere în regimul celor care au probleme cu greutatea.


Carnea de pasăre – de pui, de curcan – conţine mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât carnea de porc sau de vită. În 100 g piept de curcan se găsesc 25 g proteine, în aceeaşi cantitate de piept de pui – 20 g. Proteinele sunt esenţiale în dietă la orice vârstă, deoarece intră în componenţa musculaturii şi constituie un element de bază în menţinerea imunităţii. O persoană sănătoasă are nevoie de aproximativ 0,8 g proteine pe kilogram-corp pe zi, altfel spus, un adult cu o greutate de 70 kilograme trebuie să mănânce 56 g proteine pe zi. În perioada de creştere, copiii au nevoie de o cantitate constantă de proteine, pe care le pot lua din carnea de curcan sau de pui. Ceea ce este valabil şi în cazul femeilor însărcinate, al celor care alăptează sau al persoanelor care depun efort fizic intens. Consecinţele alimentaţiei sărace în proteine sunt întârzierea creşterii la copii, anemie, tulburări hormonale, cicatrizarea lentă a rănilor.


MINERALE. Carnea albă se remarcă de asemenea prin conţinutul de fier, zinc, magneziu, vitamina B12, elemente esenţiale menţinerii sănătăţii. "Fierul, de exemplu, se asimilează mult mai bine din carne decât din alimentele de origine vegetală. Iar vitamina B12 se găseşte exclusiv în produsele de origine animală. Lipsa cărnii din dietă generează carenţă de vita-mina B12 sau anemia pernicioasă, care se manifestă prin tahicardie, ameţeli, tulburări ale sistemului nervos", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să înlăturăm pielea atunci când gătim puiul sau curcanul. Este o măsură prin care reducem valoarea calorică a cărnii, scăzând conţinutul de grăsimi şi colesterolul. Astfel pregătită, carnea de pasăre poate fi inclusă în regimul persoanelor care vor să slăbească. 100 g carne de curcan fără piele furnizează 70 mg colesterol şi 110 calorii, iar carnea de pui fără piele – 75 mg colesterol şi 140 de calorii. Cea mai bună este carnea pregătită la grătar sau fiartă, în nici un caz prăjită. Prin prăjire, în carne apar compuşi toxici.


Sfat

Specialiştii atrag atenţia să nu mâncăm carne cu garnitură de cartofi prăjiţi sau piure. Carnea are nevoie de până la 15-20 de ore pentru a fi digerată, în vreme ce carbohidraţii din cartofi se digeră în câteva ore. Din acest motiv apar balonări şi procese de fermentaţie. O garnitură potrivită pentru pieptul de pui la grătar este orezul. "Dintre toate produsele care conţin amidon, orezul se digeră cel mai rapid şi nu produce fermentaţie. Legumele fierte natur – morcovi, sparanghel, mazăre – sunt, de asemenea, o garnitură potrivită pentru friptură", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


Valoare energetică

  • Piept curcan fără piele     110
  • Piept curcan cu piele 179
  • Pulpă curcan fără piele    140
  • Pulpă curcan cu piele 180
  • Piept pui fără piele  140
  • Piept pui cu piele 177
  • Pulpă pui fără piele 109
  • Pulpă pui cu piele 153

×