x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caşcaval din ulei

Caşcaval din ulei

de Cristina Andreea Calin    |    10 Noi 2007   •   00:00
Caşcaval din ulei

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
La raftul de produse lactate există şi produse care prin forma şi culoarea lor imită caşcavalul. Numai că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru că acestea sunt realizate din ulei.



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
La raftul de produse lactate există şi produse care prin forma şi culoarea lor imită caşcavalul. Numai că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru că acestea sunt realizate din ulei.


Family este un astfel de "preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale şi proteine din lapte. Gr./ s.u. 48%", care are in compoziţie: "apă, grăsimi vegetale, proteine lactice, sare, săruri de topire (E 331 - citrat de sodiu), amidon, aromă, conservant (E 202 - sorbat de potasiu), colorant E 160 a - betacaroten). Produsul conţine lactoză." Â


ANALIZÃ.... Acest "preparat alimentar" mimează un produs lactat de tipul brănzei topite, dar nici cu aceasta nu are in comun decăt proteine specifice laptelui, sărurile de topire, colorantul şi conservanţii artificiali. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat, cu un exces de grăsimi şi sare. Datorită capacităţii mari de reţinere a apei de către sărurile de topire, amidon şi proteinele lactice, produsul are ca ingredient principal apa, văndută la preţul brănzei, atenţionează prof. Gh. Mencinicopschi. De asemenea, trebuie să fim foarte atenţi, pentru că, din cauza conţinutului de lactoză, preparatul nu poate fi consumat nici măcar in perioada postului. Deşi nu are precizări nutriţionale, din etichetă rezultă că produsul are o valoare energetică ridicată. Nu este specificată natura grăsimilor vegetale folosite: vegetale naturale sau grăsimi sintetice (hidrogenate sau interesterificate).


CONCLUZII. Acest "preparat alimentar" nu este recomandat supraponderalilor şi obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu boli renale, hepatice, copiilor, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), celor cu hiperuricemie (gută). Persoanele cu intoleranţă la lactoză trebuie să testeze produsul inainte de a-l consuma. Fumătorii ar trebui in mod special să evite acest preparat, pentru că betacarotenul adăugat ar putea să mărească riscul de apariţie a cancerului pulmonar, lucru dovedit de cercetări recente.

×
Subiecte în articol: bun de consum