x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cauzele senzației de "nod în gât". Ce spun specialiștii

Cauzele senzației de "nod în gât". Ce spun specialiștii

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2024   •   19:00
Cauzele senzației de "nod în gât". Ce spun specialiștii
Sursa foto: Hepta

Majoritatea dintre noi am experimentat senzația de "nod în gât". Este un simptom neplăcut și nu prea știm care este cauza.

Ce cauze poate avea

Atunci când simți un nod în gât și nu mai poți respira, sau o umflătură, fără să fie reală se numește senzație de globus. 

Specialiștii spun că tensiunea musculară și anumite condiții de sănătate pot provoca senzația de nod în gât. Totodată, ar putea contribui și stresul, oboseala și anxietatea.

Medicii și cercetătorii nu sunt foarte siguri de motivele acestui simptom, întâlnit la persoanele de orice vârstă ori sex, potrivit healthline.com, citat de spynews.ro.

Iată afecțiuni generale care ar putea provoca senzația de nod în gât:

- Tensiune musculară. Când nu sunt folosiți pentru a vorbi sau a înghiți, mușchii gâtului sunt adesea relaxați. Cu toate acestea, dacă nu se relaxează corect, este posibil să simți mai multă tensiune decât de obicei. Uneori, acest lucru se poate simți ca un nod în gât.

- Reflux de acid. Acidul din stomac care intră în esofag poate provoca o senzație de tensiune musculară sau umflare în țesuturile gâtului. Acest lucru se poate simți ca un nod sau blocaj în gât. De asemenea, este posibil ca refluxul să împingă în sus în laringe și faringe, ceea ce poate crea, de asemenea, acestă senzație neplăcută.

- Reacții emoționale. Stresul, durerea, anxietatea și mândria sunt emoții intense care pot declanșa senzația nod în gât și, mai mult, o pot agrava. Oboseala extremă poate provoca, de asemenea, acest sentiment, mai scrie sursa menționată anterior.

Această senzație nu are tratament dar la majoritatea oamenilor dispare repede. 

Este important însă să știi că, dacă experimentezi această senzație din când în când, nu ești singur. Acesta este un sentiment foarte comun și nu este un semn al unei probleme mai grave. Unele dintre cauzele senzației de nod în gât sunt tratabile.

Dacă un medic descoperă că una dintre aceste afecțiuni este responsabilă pentru senzația de globus, tratamentul poate ajuta la ușurarea senzației, mai arată sursa menționată anterior.

×
Subiecte în articol: nod gat senzatie