x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM/Napolitană din margarină

CE BEM, CE MÂNCĂM/Napolitană din margarină

de Cristina Andreea Calin    |    20 Ian 2009   •   00:00
CE BEM, CE MÂNCĂM/Napolitană din margarină

Zahărul şi margarina sunt ingredientele principale ale napolitanei Joe Bro, motiv pentru care are o serie de contraindicaţii. Bolnavii de inimă şi suferinzii de afecţiuni hepatice sunt cei mai afectaţi de consumul produsului.



Napolitana Joe Bro este un produs dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi absorbţie rapidă-zahăr, dextroză.
De asemenea, conţine o cantitate foarte mare de grăsimi vegetale hidrogenate (margarină). Acestea sunt uleiuri care au suferit transformări chimice pentru a putea deveni solide. Din cauza acestor procedee devin periculoase pentru sănătatea consumatorilor, afectând în principal inima, circulaţia şi funcţiile hepatice. În unele ţări, autorităţile au luat decizia de a limita utilizarea grăsimilor vegetale hidrogenate sau chiar de a le interzice.

ADITIVI ALIMENTARI
Pe lângă aceste ingrediente, napolitana mai are în compoziţie şi aditivi alimentari care pot pune în pericol sănătatea, mai ales dacă sunt consumaţi în exces. E476, poliricinoleat de poliglicerol, are o doză zilnică admisă de numai 7,5 mg/kg corp, pentru că la testele pe animale s-a demonstrat că are efecte hepato şi nefro toxice. Difosfatul disodic, E450i, împiedică fixarea şi asimilarea calciului în oase, putând induce osteoporoză şi/sau depuneri anormale de calciu, osteofite (cioc de papagal), avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nu este recomandabil consumul unei cantităţi mai mari de 70 mg/kg corp de fosfor zilnic din toate sursele alimentare.

SARE ASCUNSĂ
Din cauza compoziţiei, produsul analizat are şi o valoare energetică foarte ridicată, 620 kcal pentru 100 de grame de produs. Persoanele supraponderale şi obeze trebuie să consume produsul cu precauţie. De asemenea, conţine şi trei surse ascunse de sodiu din lecitina de sodiu, difosfat disdic, carbonat acid de sodiu şi sare iodată (clorură de sodiu). Specialistul nostru ne spune că este recomandat să nu depăşim 6 g de sare zilnic, pentru a nu pune în pericol sănătatea inimii şi a rinichilor.

CONCLUZII
Printre ingredientele napolitanei Joe Bro se numără şi alergeni. Persoanele cu alergie la soia, la nuci şi cei cu intoleranţă la lactoză vor consuma o mică parte de produs pentru a testa reacţia organismului. De asemenea, produsul este interzis consumatorilor cu celiachie, din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu.
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că napolitana Joe Bro nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni renale, hepatice, celor cu boli dermatologice (inclusiv celulită), celor cu status proinflamator sistemic, celor cu maladii ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu probleme stomatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.


Etichetă

Joe Bro lapte. Napolitană cu cremă 62,2% de lapte, acoperită cu ciocolată cu lapte 25%. Zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, făină de grâu, lapte praf integral 8,8%, unt de cacao, zer praf din lapte, masă de cacao, amidon din porumb, grăsime vegetală, lactoză, emulgatori (lecitină din soia E322, poliricinoleat de poliglicerină E476), agent de afânare (carbonat acid de sodiu E500), stabilizator (difosfat disodic E450i), dextroză, sare iodată, arome. Ciocolata cu lapte conţine şi alte  grăsimi vegetale, pe lângă untul de cacao. Substanţă uscată de cacao în ciocolata cu lapte 30% minim. Conţine gluten. Poate conţine urme de varietăţi de nuci. Valori nutriţionale medii pentru 100 grame: energie 2598 kJ/620 kcal, proteine 6 grame, glucide 72 grame, lipide 34 grame.

×
Subiecte în articol: bun de consum lapte