Discul de ciocolată supus analizei conţine, poate, mai mulţi coloranţi decât un glob pentru bradul de Crăciun. Problema cea mai mare este însă faptul că sunt folosite substanţe chimice care afectează în mod serios sănătatea tuturor consumatorilor.
Împodobirea bradului de Crăciun cere globuleţe cât mai rafinate, în culori vii, dar şi dulciuri cu un aspect deosebit. Totuşi, acesta nu este un motiv pentru utilizarea într-un singur produs a opt coloranţi, mai ales dacă aceştia sunt obţinuţi din azot, pe bază de sinteză chimică.
Ciocolata folosită pentru "discul de ciocolată cu lapte pentru pomul de Crăciun", pe care stă scris cu litere mari "Auguri" (Crăciun fericit!), respectă reţetarul specific acestui tip de produs. Decorul însă anulează toate efectele benefice pe care le-ar putea avea ciocolata asupra organismului.
Toţi cei opt coloranţi utilizaţi fac parte din categoria celor incriminaţi în mai 2007 de cercetători de la Universitatea din Soumphton pentru apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. De aceea, copiii ar trebui să evite consumul acestui produs, pentru a nu dezvolta tulburări de comportament. Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, efectele adverse la nivelul psihicului se manifestă şi în adolescenţă, chiar şi la maturitate în cazul celor care consumă în mod frecvent produse care conţin coloranţi azoici chimici de sinteză.
COLORANŢII
Inducerea sindromului ADHD nu este singura problemă a celor opt aditivi. E151, negru brilliant, poate provoca alergii, urticarie, rinite şi interferează cu enzimele digestive. Indigotina duce la apariţia stărilor de greaţă, vomă, a hipertensiunii şi chiar a unor tumori cerebrale. E131, albastru patent, poate cauza dermatită, purpură şi are un potenţial cancerigen ridicat. Roşu ponceau 4R este la fel de periculos, putând duce la apariţia diverselor tipuri de cancer. Azorubina provoacă urticarie, edem şi poate fi cancerigen. E104, galben de chinolină, provoacă alergii, astm şi dermatite.
E110, galben portocaliu, are mult mai multe efecte adverse, fiind unul dintre cei mai periculoşi coloranţi folosiţi în industria alimentară. Poate provoca alergii, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. La fel de periculoasă este şi tartrazina, care poate cauza alergii, astm, rinită, urticarie, creşte incidenţa tumorilor tiroidiene, alterează percepţia producând stări de confuzie, inhibă metabolismul zincului şi interferează cu enzimele digestive.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că, în afară de efectele nocive ale coloranţilor, produsul influenţează în sens negativ şi greutatea. Valoarea energetică a discului de ciocolată este mare, după cum rezultă din lista de ingrediente.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor şi tuturor celor care prezintă sensibilităţi la cei opt coloranţi chimici utilizaţi pentru realizarea decorului. Persoanele care suferă de diabet vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide al produsului. Consumatorii care suferă de intoleranţă la lactoză, de alergie la soia şi la ouă ar trebui să testeze reacţia organismului la produs.
Ingrediente
Ciocolată cu lapte: zahăr, unt de cacao, lapte praf, pudră de cacao, emulgatori lecitină de soia E322, vanilină, substanţă uscată de cacao minim 30,9 g. Decor: zahăr, albumină, agent de îngroşare gumă arabică E414, colorant: E151 negru brilliant, E132 indigotină, E131 albastru patent, E124 roşu ponceau 4R, E122 azorubina, E110 galben portocaliu, E104 galben de chinolină, E102 tartrazină. Conţine lactoză, ouă. Produs decorat manual.
Citește pe Antena3.ro