x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce ben, ce mancan - Savia, desert din soia de post

Ce ben, ce mancan - Savia, desert din soia de post

de Cristina Andreea Calin    |    21 Feb 2007   •   00:00
Ce ben, ce mancan - Savia, desert din soia de post

Desert din soia pe care specialistul il recomanda in perioada postului, dar si in cazul in care tinem regim de slabire. Savia este recomandat si persoanelor cu intoleranta la lactoza. Diabeticii, insa, trebuie sa ceara sfatul medicului.

CE BEM, CE MANCAM
Produsul analizat este hipocaloric si de aceea este recomandat si in curele de slabire, pentru diversificarea meniului. De asemenea, persoanele cu intoleranta la lactoza il pot consuma fara probleme.

Desertul din extract de soia fermentat cu fructe exotice Savia Danone contine, dupa cum ne arata eticheta: "extract de soia (apa, soia), fructe 10% (ananas, maracuya, cu adaos de sirop de glucoza fructoza) arome, colorant beta-caroten E160e), zahar, amidon modificat E 1420, fosfat de calciu E 341, fermenti, sare". Eticheta nutritionala pentru o portie de 125 g specifica: energie 101 kcal/426 kj, proteine 3,6 g, glucide 15,9 g, grasime 2,1 g, grasimi saturate 0,3 g, calciu 150 mg (18% din doza zilnica recomandata).

ANALIZA. Este un produs tip desert din extract de soia fermentat cu microorganisme, probabil lactice si adaos de fructe exotice. Din punct de vedere al densitatii calorice produsul are o densitate calorica mica, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul nu contine colesterol si lactoza, fiind in intregime procesat din ingrediente de natura vegetala, ceea ce ii confera si calitatea de a fi un produs de post.

CONCLUZII.Specialistul specifica faptul ca este vorba de un produs de post, hipocaloric, cu valoare biologica ridicata, indicat si in curele de slabire, inclusiv persoanelor cu intoleranta la lactoza (cei care nu suporta laptele si unele produse lactate). Bolnavii de diabet il vor consuma numai la indicatia medicului datorita continutului de glucoza cu index glicemic ridicat. Recomandat a fi consumat de catre copii, adolescenti, adulti, varstnici, ca atare sau ca dressing pentru salate de fructe si legume, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum