x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Celuloza din măncare

Celuloza din măncare

de Cristina Andreea Calin    |    17 Oct 2007   •   00:00
Celuloza din măncare


E 460, celuloza, este un aditiv alimentar considerat de specialişti ca fiind inofensiv, insă,in cazul in care consumul este foarte ridicat, pot apărea probleme la nivelul aparatului gastrointestinal.



E 460, celuloza, este un aditiv alimentar considerat de specialişti ca fiind inofensiv, insă,in cazul in care consumul este foarte ridicat, pot apărea probleme la nivelul aparatului gastrointestinal.

Celuloza, E 460, este un aditiv alimentar pe care il intălnim destul de des in sosuri, supe, diverse sortimente de păine, biscuiţi, prăjituri, deserturi reci, ingheţate, margarine, dulceţuri, ciocolată sau milk-shake-uri. Formula chimică a acestui aditiv este (C6H10O5), celuloza fiind descoperită pentru prima dată in secolul al XIX-lea de chimistul francez Anselme Payen. De atunci, producţia de celuloză a crescut constant ajungăndu-se ca in 2006, la nivel mondial, să fie de 1.500.000.000 tone.


UTILIZÃ...RI. Producătorii din industria alimentară il folosesc ca emulgator, stabilizator, intăritor, agent antiaglomerant sau gelifiant. De cele mai multe ori are rolul de a reţine apa. De exemplu, folosită la sosuri, celuloza le creşte acestora volumul şi le dă o textură deosebită. E 460 este folosit şi in industria farmaceutică drept agent de legătură. De asemenea, celuloza este utilizată pentru a creşte biovalabilitatea medicamentelor.

Celuloza este intălnită in alimente sub două forme: E 460 (i) - celuloză cristalină şi E 460 (ii) - pudră de celuloză. Nici una dintre aceste două forme de celuloză nu s-a dovedit a fi periculoasă pentru consumul uman. Mai mult, un grup de medici a realizat un studiu pe 18 copii, cărora, in loc de obişnuitele cereale pentru micul dejun, li s-a administrat celuloză comestibilă. Schimbarea aceasta a durat timp de trei luni. La sfărşitul studiului nu s-a constatat nici o problemă la nivel gastrointestinal.

Totuşi, sunt specialişti care afirmă că in cazul unor concentraţii mari de celuloză, E 460, pot apărea probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipaţia sau diareea. Din această cauză, aditivul alimentar E 460 este interzis in alimentaţia copiilor după inţărcare. Â

×
Subiecte în articol: bun de consum celuloza