x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cereale care ne ingraşă

Cereale care ne ingraşă

de Cristina Andreea Calin    |    29 Oct 2007   •   00:00
Cereale care ne ingraşă

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Cănd spunem Musli ne găndim la un produs sănătos. Nu este vorba insă despre produsul analizat care conţine grăsimi hidrogenate care sunt foarte periculoase şi aditivi alimentari din categoria celor nocivi.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Cănd spunem Musli ne găndim la un produs sănătos. Nu este vorba insă despre produsul analizat care conţine grăsimi hidrogenate care sunt foarte periculoase şi aditivi alimentari din categoria celor nocivi.

Fulgi de cereale extrudate cu nucă de cocos Musli Cerbonara se găsesc in general in magazine la raionul de produse sănătoase. Numai că citind eticheta, specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că nu ar trebui să se afle acolo. A ajuns la această concluzie după ce a văzut că in compoziţia produsului intră: "fulgi de cereale extrudate (făină de orez, boabe de porumb, boabe de grău, zahăr, pudră de cacao degresată, lapte praf degresat, sare), sirop de glucoză-fructoză, stafide 11%, fulgi de ovăz aplatizaţi, bucăţi de cocos 6%, grăsimi vegetale hidrogenate, cocos răzuit 4,5%, mere 3,6%, bucăţi de ciocolată 3,5% (zahăr, masă de cacao, pudră de cacao degresată, unt de cacao), zahăr maltodextrină, agent de umezire (sorbitol - E 420), colorant natural (caramel E150), aromă naturală, emulsificator (lecitină de soia E 322). Produsul conţine dioxid de sulf (E220) şi poate conţine urme de alune, arahide şi migdale." Ni se oferă şi sugestii: in amestec cu lapte, produse lactate sau suc de fructe poate fi consumat imediat.

Valorile nutriţionale pentru de 100 grame de produs sunt următoarele: valoarea energetică 1818,6 kj(432,2 kcal), proteine 5,2 g, carbohidraţi 70,0, grăsimi 14,6 g.


ANALIZÃ.... Produs tipic cerealelor de mic dejun prelucrate fizic prin extrudare, proces in care amidonul este modificat in sensul transformării sale in forme uşor asimilabile, dar cu index glicemic ridicat, apropiindu-l de zaharurile cu absorbţie rapidă. Acest amidon extrudat induce eliberarea unei cantităţi mari de insulină agresănd pancreasul. Mai mult, fulgilor de cereale extrudaţi li s-au adăugat zahăr, sirop de glucoză fructoză, maltodextrină (toate cu index glicemic foarte ridicat), sporind incărcătura glicemică a produsului. De asemenea, produsul conţine grăsimi hidrogenate, extrem de periculoase pentru sănătate, sporind riscul de boli cardiovasculare. Fulgii mai conţin şi o sursă ascunsă de sare. Amestecului de cereale i s-au mai adăugat o serie de aditivi alimentari, printre care se remarcă dioxidul de sulf, un conservant chimic desosebit de periculos şi care poate declanşa crize de astm, alergii, impiedicănd totodată absorbţia unor vitamine din grupul B, absolut necesare pentru metabolizarea zaharurilor de aceste cereale.

Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat avănd un exces de zaharuri cu absorbţie rapidă, stresante pentru pancreasul endocrin. De asemenea, are şi o densitate calorică foarte mare - 432,2 kcal la 100 g produs. Aceste cereale conţin surse de gluten şi pot avea in compoziţie alune, arahide şi migdale.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic, femeilor gravide şi care alăptează, copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensivilor, asmaticilor, celor cu boli dermatologice. Cerealele vor fi consumate de diabetici doar cu avizul medicilor. Este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten. De asemenea, nici alergicii la alune, arahide şi migdale nu trebuie să consume acest produs.

×
Subiecte în articol: bun de consum cereale